Sverige klart för U21-EM

Tobias Hysén svensk hjälte

SPORTBLADET

Förbundskaptenen Torbjörn Nilsson reste sig från ledarbänken och sträckte armarna upp i den mörka Spanien-natten.

Bilden berättade allt.

1-1, sammanlagt 3-1, skickade strax före midnatt det svenska U 21-landslaget till EM-slutspel - och ger liv i drömmen om OS i Aten.

Det svenska avancemanget kommer i Spanien inte att beskrivas som vackert eller rättvist, men spelarjublet på innerplan på Estadio Francisco de la Hera avslöjade att Sverige inte brydde sig ett dugg om det.

Sverige spelar EM-slutspel 2004 - det betyder allt.

Tobias Hysén kommer att minnas natten i den lilla spanska staden för resten av sitt fotbollsliv. Matchklockan hade tickat fram till minut 20 i den andra halvleken, Spanien ledde med 1-0, och matchen såg helt ut att glida Sverige ur händer - då beordrade lagledningen ett byte:

Ut med Stefan Ishizaki. In med Tobias Hysén.

Flygande kombination

Fem minuter senare sköt Häcken-talangen 1-1 till Sverige, ett mål som producerades i ett av de första riktigt farliga svenska anfallen i hela matchen. I en flygande kombination hittade Johan Elmander med en klack Kim Källström, som i sin tur förlängde bollen ut till vänster där Hysén stormade fram och rullade in kvitteringen.

Sverige sattes under hårt prov direkt från start, där ett aggressivt Spanien gång på gång arbetade sig fram på kanterna och via högkvalitativa inlägg skapade flera farliga chanser.

Svenske målvakten Andreas Isaksson - med från start trots att han så sent som i måndags låg i 39-graders feber - tappade en hårt vänsterskruvad frispark av Albert Riera till hörna i den 13:e minuten och tvingades sträcka sig rejält när Jorge Larena sköt ett tungt distansskott strax efteråt.

Ledningsmålet som hängde i luften kom i den 23:e minuten när Larena manövrerade sig förbi Djurgårdsbacken Fredrik Stenman på vänsterkanten och via ett läckert inspel hittade Ruben Castro parallellt med mållinjen, en boll som Las Palmas-anfallaren stötte förbi en överspelad Isaksson.

Torbjörn Nilsson hade inför matchen pratat om att spela smart defensivt och via ett tätt 4-5-1-spel krympa ytorna för Spanien, men hela den första halvleken blev en fotbollsmardröm där mittfältet inte lyckades hålla uppe spelet och där ytterbackarna Fredrik Stenman och Mikael Dorsin dels hade tempoproblem, dels lämnades alldeles för ensamma försvarsmässigt.

Tunga skott

Ytterligare tre, fyra tunga skott från ytor strax utanför straffområdet ven kring Isaksson innan schweiziske domaren Markus Nobs blåste för halvtid.

Segern innebär att Sverige nu är klart för EM-slutspelet som inleds den 27 maj nästa år med final 8 juni (spelplats ännu inte fastställd). Torbjörn Nilssons unga landslag kommer tillsammans med sju andra lag att lottas in i två EM-grupper som gör upp om tre biljetter till Aten-OS bara två månader senare.

På Svenska fotbollförbundet vaknar man på torsdagen upp till en tuff arbetsdag, framgångarna för de svenska landslagen - där sedan tidigare A-landslaget är klart för EM i Portugal och damlandslaget kvalificerat för OS - skapar stora, angenäma problem med att få ihop ett fungerande spelschema för både herr- och damallsvenskan.

Anders Burström/TT

ARTIKELN HANDLAR OM