”Il Calcio” flyttar till en annan planet

Kristina Kappelin: Var slutar fotbollen och var börjar livet?

SPORTBLADET

Var slutar fotbollen och var börjar livet? I Italien har "Il calcio" de senaste dagarna varit upptaget med det mesta - utom att spela.

Fotbollens ekonomiska och moraliska kris tvingar klubbarna att visa att de deltar i någon sorts verklighet. Även när Rupert Murdochs satellitsändningar är över.

Blir det strejk på söndag? Frågan är fortfarande öppen och de som hotar att hänga upp skorna är spelarna i Perugia, Brescia, Empoli, Ancona och Chievo.

Dessa fem klubbar har gaddat ihop sig mot Rupert Murdochs betal-TV-monopol Sky och har sålt rättigheterna till sina matcher till den alternativa kanalen Gioco Calcio.

Men nu väntar de på betalningen som aldrig kommer. De har engagerat en av Italiens mest kända företagsledare för att hitta nya finansiärer till Gioco Calcio och lösa kanalens ekonomiska problem, ju förr desto bättre.

För att sätta kraft bakom orden, hotar de fem klubbarna med strejk om inte pengarna kommer in snabbt som ögat. Det skulle i så fall även drabba de tre andra klubbar som rebellerna ska möta i helgen, nämligen Parma, Milan och Lazio (Ancona spelar mot Brescia).

Dessutom skulle det bli historiens första strejk i Serie A, som redan har problem så det räcker.

Det här är Davids kamp mot Goliat, med skillnaden att den lilla kämpen definitivt inte är garanterad en seger. Tvärtom kommer det förmodligen att sluta med, att Sky köper de fems rättigheter för en hygglig slant fram till i sommar.

Pengarna som måttstock

Sedan dumpar de kontrakten från och med nästa säsong.

Har man monopol så har man.

Därefter kan Sky ensamt bestämma vem som ska vinna eller försvinna i italiensk fotboll, med pengar som enda måttstock.

Det obegripliga i denna fasansfulla soppa är att fotbollen i Italien och överallt annars, klarade sig alldeles utmärkt även utan miljarderna från betal-tv för bara tio år sedan.

Fotbollen, den där sporten vi älskade, håller på att bli en detalj i sammanhanget. Har de små klubbarna svårt att klara sig i konkurrensen?

Sorry. Den svage han dör, men den starke går på.

Om Chievo, Empoli, Perugia eller någon annan går i konkurs, kan väl "i tifosi" börja älska något annat lag, tills någon penningstinn magnat går in och köper "varumärket" för en spottstyver. Spelare kan man kasta bort och tifosi också, men inte goda varumärken. Si, de har ett marknadsvärde. Man kan sälja dem på licens.

Stackars fotboll och stackars oss. "Il calcio" håller slutgiltigt på att flyttas upp på satelliten, att byta planet.

Det enda som känns verkligt, gripbart, svettigt och äkta är trots allt landslaget.

19 italienare dog i terrorattack

När "gli azzurri" håller träningsläger i Coverciano utanför Florens, avhandlas allt mellan himmel och jord på deras presskonferenser. Spelarna och tränaren verkar behöva sätta ner fötterna i verkligheten och lämna ett avtryck, inte bara uttala sig om nästa match och motståndare.

Under de senaste dagarna har landslaget mot sin vilja blivit indraget i den största nationella tragedi som Italien upplevt på länge. För en vecka sedan omkom 19 italienska soldater och civila i en terrorattack i Irak. Samma kväll skulle landslaget spela vänskapsmatch mot Polen.

I tisdags begravdes de 19 i en av Roms stora basilikor och landslagstränaren Giovanni Trapattoni deltog.

Om hela landslaget hade varit där, skulle det ha känts som ett billigt försök att skapa goodwill kring "gli azzurri". Men Trapattonis nedtonade närvaro kändes faktiskt väldigt bra och naturligt.

Konstigt och ironiskt

Det enda som lockar fram lite fosterlandskärlek hos italienarna, är soldater som dör på fredsbevarande uppdrag och landslaget som försvarar nationens färger. Det är konstigt och ironiskt, men det är sant.

Det måste väl vara därför som praktist taget varje klubb har gett sina tifosi möjlighet att uttrycka känslor och synpunkter om de 19 döda i Nassiriya på sina sajter.

Klubbarnas sajter håller på att förvandlas till diskussionsforum för alla möjliga frågor, även sådana som inte har ett dyft med fotboll att göra. Budskapet är solklart för alla som vill förstå. Supportrarna vill förankra fotbollen i verkligheten.

Kristina Kappelin ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM