Jonny Wilkinson ska frälsa England

På lördag kan 37 års väntan på guld vara över

SPORTBLADET

På lördag kan Englands 37-åriga väntan på ett stort VM-guld vara över.

Men all press ligger på 24-årige Jonny Wilkinson fötter.

Det är hans sparkar som ska ge de engelska lejonen guld i rugby-VM.

Foto: AP
Frälsaren? Polare med David Beckham – på lördag kan han sparka England till guld.

Inte sedan VM-guldet i fotboll 1966 då England slog Västtyskland med 4-2 på Wembley har ö-nationen kunnat njuta av ett VM-guld i en stor idrott.

Det var nära för tolv år sedan då VM-finalen i rugby spelades på engelska Twickenham. Men Australien slog värdnationen med 12-6.

Trist körpojke?

Nu möts lagen igen i lördagens VM-final på OS-stadion i Sydney. Och England kan tacka sin uthalv Jonny Wilkinson för det. Han sparkade ihop alla 24 poängen i semifinalsegern mot Frankrike, 24-7. Dessutom fixade han 23 poäng i kvartsfinalen då Wales besegrades med 28-17.

- Du sätter press på dig själv varje gång du spelar. Men det är vad det handlar om när du är professionell idrottsman, säger Wilkinson som mer liknar en trist körpojke än en gapig rugbyspelare.

- Trist? Det gör oss inget när motståndarlagen ger bort straffar och vi har världens bäste uthalv i vårt lag, säger lagkompisen Lawrence Dallagio.

Rugbyns Beckham

Wilkinson kallas rugbyns David Beckham. Båda är spelfördelare och strateger. Båda får kliva fram när laget behöver en pricksäker kille på fasta situationer. Och båda är annorlunda spelartyper även om Beckham är mer flärdfull. Och precis som kompisen Beckham har Wilkinson upptäckt att man inte behöver prata mycket för att bli en kändis.

Duon har också gjort reklamfilm tillsammans för ett skomärke. En skillnad är dock att Wilkinson beräknas tjäna knappt 20 miljoner per år på reklamkontrakt, Beckham drygt 150 miljoner.

Kan bli adlad

Men skulle den blyga killen i tröja tio klara av att föra den engelska lejonen till landets första rugby-guld lär hans inkomst mångdubblas och det talas redan om att han i så fall kommer adlas i framtiden.

Inte dåligt för en spelare som bestämde sig för att bli världens genom tidernas bäste uthalv när han var tolv. Wilkinson bryr sig inte om något annat än rugby och kan aldrig sluta träna. Inte ens när han är på semester.

- På något sätt så dyker det alltid upp ett par stolpar och jag kan inte motstå att sparka några bollar, berättar fåordige Wilkinson vars totala ordflöde under hela VM lätt ryms på en A4-sida.

Kreativ som Mozart

Han har kritiserats för att vara ett tråkigt målsparkande freak men det gillar inte hans lagkamrater:

- Ingen klagade på att Tjajkovskij eller Mozart tränade i flera timmar varje dag och Jonny gör ett lika kreativt jobb för oss på plan, sade en lagkompis.

England har vunnit de fyra senaste mötena mot Australien, bland annat i juni då ''Wallabies'' som det australiska laget kallas, fick ge sig med 14-25 på hemmaplan.

Australien är regerande världsmästare och har vunnit två av de fyra VM-finaler som spelats. Ändå riskerar hemmalaget att bli utmanövrerat både på plan och på läktarna på lördag. Cirka hälften av de drygt 83 000 platserna kommer att besättas av galna engelsmän som vill stilla sin långvariga guldhunger.

Det gäller bara att en tystlåten, träningsflitig strateg lyckas hålla ordning på sina fötter.

Fakta: Rugby

TT

ARTIKELN HANDLAR OM