Försvar är bästa anfall

Stark defensiv ska ge Australien guldet

SPORTBLADET

England med kickern Jonny Wilkinson eller defensivt starka Australien?

– Jag tippar Australien, säger Torbjörn Johansson, generalsekreterare för Svenska rugbyförbundet.

Foto: AP
Allt pekar på guld? Nja, finalen i rugby-VM mellan Australien och England tippas bli en jämn i historia. Här delar av det australiska laget under en träning.

Det må vara en liten sport i Sverige, men i övriga världen är finalen i rugby-VM en stor händelse. Mycket stor.

Stämningen inför finalen i Sydney, som spelas lördag morgon svensk tid, har nått kokpunkten. Att finalen spelas mellan norra halvklotets England och hemmanationen Australien har gjort sitt till.

Tidigare har södra halvklotet sopat hem samtliga fyra VM-finaler (Australien två gånger och Nya Zeeland och Sydafrika var sin).

– Det är de två lag som har försvarat sig bäst som är i finalen, säger Torbjörn Johansson.

England spelar på straffar

England har från vissa håll fått kritik för att spela alltför snålt, att alltför mycket rikta in sig på att utnyttja motståndarnas misstag. I semifinalen mot Frankrike, som spelades i hällande regn vilket gjorde bollen mycket svår att kontrollera, lyckades taktiken till fullo.

– Då var det väldigt tydligt. England spelade på att få straffar med sig, som sedan deras sparkare Jonny Wilkinson satte.

Om Wilkinson varit Englands dominant så här långt heter Australiens kanske viktigaste spelare George Gregan.

– Han är liten, bara 173 centimeter lång och 79 kilo tung. Men han är den i Australien som fungerar som en länk mellan forwards och backar och den som kan sätta fart i spelet. Han är mycket sevärd, säger Torbjörn Johansson.

Nyckeln till framgång för Australien är att få stopp på Wilkinson, som gjorde samtliga Englands poäng i semifinalen.

”Fantastiskt försvarsspel”

– Inget av lagen har väl svarat för den mest sprudlande anfallsrugbyn, men Australien har haft ett fantastiskt försvarsspel.

Inför finalen har Australien plusstatistik på England. ”The Wallabies” har vunnit 16 av 28 möten och England har bara vunnit en gång på australisk mark. Men England har vunnit fyra av de fem senaste matcherna i VM-sammanhang.

Vilka vinner finalen?

– Statistiken betyder ingenting inför finalen. Många tror att England vinner på sin kicker (Wilkinson), men jag tippar Australien, att de lyfts fram av publiken till seger, säger Torbjörn Johansson.

Fakta: Rugby

Rickard Westman