Wilkinson sköt England till guld

Avgjorde med sekunder kvar av förlängningen

1 av 4 | Foto: Reuters
Jonny Wilkinson jublar efter att i förlängningens sista minut skjutit matchavgörande 20-17.
SPORTBLADET

Jonny Wilkinson svarade upp mot en hel nations förhoppningar och sparkade VM-guldet i rugby till England.

Med en halvminut kvar av förlängningen – i en mycket dramatisk match inför 82 957 åskådare på Sydneys olympiska stadion – sköt Wilkinson ett droppmål som betydde 20-17 till England och VM-guld.

Men det var nära att Australien stulit showen, efter att ha tvingat matchen till förlängning – trots engelsk ledning 14-5 i halvtid.

  Med minuten kvar att spela av ordinarie tid träffade ”The Wallabies” straffskytt Elton Flatley rätt och kvitterade Englands ledning till 14-14.

  I det läget såg England ut att vara ett slaget lag. Efter att ha haft god kontroll på händelserna under den första halvleken pressades engelsmännen tillbaka under hela den andra halvleken och Australien kunde äta sig ikapp, tre poäng åt gången.

  När förlängningen började hade Australien initiativet – men efter drygt två minuter fick England en straff, som Jonny Wilkinson gjorde poäng på.

  Därmed hade England återigen övertaget med tre poäng och tog sedan över spelet mer och mer i en mycket dramatisk final.

  Efter att Elton Flatley kvitterat i den 19:e minuten av förlängningen (2x10 minuter) såg matchen ut att gå mot ytterligare förlängning, men England fick läget, passade Wilkinson som med ett droppmål i förlängningens sista självande sekunder avgjorde.

Wilkinson, Wilkinson, Wilkinson!

  Matchen spelades i hällande regn vilket gjorde bollen svår att kontrollera. Australien inledde med ett vackert försök i den sjunde minuten, då Lote Tuqiri fångade Steven Larkhams perfekt avvägda spark alldeles före den engelska mållinjen.

  Wilkinson reducerade på en straff fem minuter senare och efter 20 spelade minuter var England i ledningen efter ännu en straff av Wilkinson.

  Ännu en straff och ett försök senare var ställningen 14-5 till England. Wilkinson passade Jason Robinson till Englands försök. Den efterföljande målsparken – ur ett svårt läge – missade dock den annars bombsäkre Wilkinson.

  I den andra halvleken lyckades The Wallabies dels undvika straffsparkar emot i farliga lägen, dels tvinga England till att begå misstagen.

  Med 18 minuter kvar att spela hade avståndet krympt till tre poäng och Australiensarna pressade frenetiskt mot det väl samlade engelska försvaret.

  I den 72.a minuten fick Wilkinson chansen att utöka ledningen till sex poäng, men missade för ovanlighetens skull en straffen som skulle betytt 17-11 till England – och som skulle tvingat Australien till ett försök och en målspark för segern.

Först från norra halvklotet

  I stället kom kvitteringen i matchens sista minut och avgörandet föll i övertid.

I och med segern blev England det första laget från norra halvklotet att vinna VM. Tidigare har Australien två titlar, Nya Zeeland och Sydafrika var sin.

Och vem som är dagens hjälte i England, där 12 miljoner följde matchen framför tv:n, råder det ingen tvekan om – Jonny Wilkinson gjorde själv eller spelade fram till Englands samtliga 20 poäng.

Rickard Westman