Svenskt fiasko i världscuppremiären

Italienska åkarna dominerade

SPORTBLADET

BEITOSTÖLEN, NORGE

Bara en man bland de tio främsta - världscupmästaren Mathias Fredriksson som blev åtta. Och bara två som tog världscuppoäng.

Skidsäsongen inleddes med ett rejält svenskt bakslag. I stället anförde Pietro Piller-Cottrer en italiensk anstormning och vann världscuppremiärens 15 km i fri stil.

Svenskarna hängde inte alls med i fristilstakterna i Beitostölen. Till en början såg det bra ut. Men det mörknade snabbt och slutade i ett fiasko. Nio man kom till start. Bara två slog sig in bland de 30 bästa.

- Resultaten i dag är ju inte bra. Men man kan inte vara på topp nu och på topp i Falun eller i Kollen, sade förbundskaptenen Per-Erik Rönnestrand.

Rönnestrand trodde inte att det är något fel på den svenska uppladdningen. Snarare kan det vara så att det överlag släppts sent på hårdträningen vilket gör att formeffekterna kommer senare.

För i Beitostölen syntes de inte till.

Mathias trodde fel

Mathias Fredriksson var med från start, delad tvåa vid två kilometer, och den ende som höll något sånär. Från sin åttondeplats hade han i mål 23 sekunder fram till Piller-Cottrer.

- Okej, men jag trodde jag åkte fortast mellan sex och tio kilometer. Det var så jag hade planerat. Men där åkte jag sämst, sade storebror Fredriksson.

Sprintvärldsmästaren Thobias Fredriksson for i väg som om det var ett sprintlopp och var bara tiondelar från täten efter två kilometer. Han slutade som 47:a.

Däremellan tog sig Anders Södergren in på 16:e plats efter att ett tag ha legat sjua. Han kroknade också.

Semestertempo

Och den forne skidkungen Per Elofsson kanske har rätt när han säger att det tar ett år för honom att komma i segerdugligt skick sedan hans överträning konstaterades. Det har bara gått ett halvår - och Umeåprofilen gled i mål i semestertempo som 50:e man.

- Man tappar motivationen när sekunderna rinner i väg också, sade han. Jag hade inget driv alls.

Det kan bli en motig säsong för Elofsson.

- Man kan inte vara helt taggad till varje lopp när man vet att kroppen inte är i skick än. Jag har ju inte samma mål med säsongen som jag brukar ha.

Jörgen Brink, med sin allroundkunnighet världscuptrea förra säsongen och en av vinterns segerkandidater, var hopplöst efter från start och kom i mål på 53:e plats. Marginalen till täten var 1.46 minuter.

- Ganska bedrövligt, vet inte vad som hände, var hans kommentar.

Polisman vann

I bjärt kontrast till svenskarna tycks italienarna ha hittat rätt direkt. Fyra man på tiobästalistan var läsning som imponerade. Pietro Piller-Cottrer tog sitt livs andra världscupseger. Den första kom i Holmenkollens femmil redan 1997.

- Då var jag bara 22 år och fattade inte riktigt vad en världscupseger betydde. Jag kom tvåa i premiären i Kiruna förra året och hoppades på en bra placering nu också, sade polismannen från Sappada.

- Men jag kommer inte att få behålla ledartröjan länge. Jag är för dålig i klassiskt och sprint.

Bakom Piller-Cottrer var det italienskt på fjärde, sjätte och tionde plats. Sexan Fabio Santus och tian Valerio Checchi är nya namn i världstoppen.

- Vi har ett bra lag, sade Piller-Cottrer. Förra säsongen var vi på pallen i fem av sex stafetter. Enda gången vi missade var i VM i Val di Fiemme. Så det här var en skön revansch.

Norska skidskyttar

Trean Ruud Hofstad såg med sin andraplats till att det blev norskt på pallen. Han var fyra sekunder från segern och 3,6 före tyske trean Axel Teichmann.

När Hofstad ombads kommentera den norska insatsen tittade han på resultatlistan och sade:

- Jag måste hitta dem först.

De var dock norskt på 7:e, 13:e och 14:e plats också - alla placeringar genom skidskyttar.

Fristil är inte Norges bästa gren. Även om Norge tog god hjälp av skidskyttar så var deras insats godkänd och de motsvarade förväntningarna.

Det är mer än vad som kan sägas om Sverige.

Peter Wikström/TT