Dif spelade ut mentalt trötta skåningar

Ett rappare Djurgården vann med 5-0

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Taktfast svepte läktarsången ned över ett bås fullt av spelare med nedsänkta huvuden och tomma blickar.

"Malmö åker ur i år, Malmö åker ur i år....".

- Det är inte så jäkla rolig att behöva sitt här och förklara vad som är problemet, sade Mif-tränaren Stephan Lundh efter 0-5-smällen mot Djurgården.

Malmö reste till Stockholm som ett kraftigt skakat ishockeylag där de senaste dagarna handlat om nattsvarta rubriker om ekonomisk kris och hot om sänkta spelarlöner, kryddat med en kraschande tv-dokumentärsatsning om "Percys Pågår" som kostat energi och ett dagsfärskt öppet styrelseordbråk med storklubben Färjestad.

Alla i Globen kunde se att hockeypatienten Malmö är i stort behov av vård - 0-5 känns som ett rop på hjälp.

- Det är klart att det har snackats en del om allt som varit runtomkring, men jag tycker ändå att spelarna har klarat det bra och lyckats fokusera sig på isen. Killarna har blivit uthängda som överbetalda stjärnor, men det är rätt mycket skitsnack för att sälja lösnummer, sade "Lillis" Lundh.

Tidig time out hjälpte inte

Redan i den tolfte minuten tog Malmö-coachen time out för att samla ihop sitt lag, på tavlan lyste då 2-0 till Djurgården efter mål av Daniel Rudslätt och Mikael Johansson. Men även om Dif-offensiven stoppades så räckte den tunga matchupptakten för att få Malmö-spelarna att ännu en gång, i en ännu en match, börja fundera i stället för att agera, att tveka i stället för att instinktivt kliva fram och komma rätt på isen.

- Som helhet är Djurgården mycket rappare, vinner fler närkamper, och fler lösa puckar. Vi spelade upp oss i andra, men vårt problem hela säsongen har varit att vi inte gör mål på givna lägen, sade Lundh.

Djurgårdsmålen i andra perioden - Staffan Kronwalls 3-0 från pass av Björn Nord efter en vunnen tekning i anfallszon och Stefan Petterssons 4-0-puck via Mif-forwarden Frans Nielsens klubba - rev upp djupa sår som Malmö-ledningen inte lyckades lappa ihop till den tredje perioden.

Mif-krisen förvärrades

Christian Eklunds 5-0 efter 1.22 i sista stängde matchen helt, och förvandlade slutperioden till en grinig historia. Dif:s Johnny Oduya åkte på matchstraff efter en situation där försvararen från båset slashade en Malmö-spelare, och efter slutsignalen fick Malmös Niklas Sundblad samma domarreaktion efter ett par snabba rallarsvingar.

I Djurgården njöt man över fem producerade mål, en ny Björn Bjurling-nolla och ytterligare formtecken. I Malmö förvärrades krisen.

- En sån här dag hade man helst bara gått hem direkt efter matchen...Vi har haft det tufft med mycket motigheter vid sidan av rinken på slutet och behöver få lite medflyt på isen. Men oavsett förlusten så försöker killarna hela vägen att få med sig något positivt till nästa match, sade Stephan Lundh.

Anders Burström/TT