Brynäs vann derbyt mot Leksand

Tommy Sjödin matchhjälte

SPORTBLADET

GÄVLE

Två skott från blålinjen var receptet för Brynäs 3-1-seger i det klassiska derbyt mot Leksand.

- Det är så här det ska vara, sade matchvinnaren Tommy Sjödin om stämningen efter att ha gjort avgjort matchen med sitt 2-1 för Brynäs med två minuter kvar.

6 137 personer var på plats i Gavlerinken i lördagens derbymatch. Blodvite uppstod redan efter 30 sekunder och Tobias Holm och Peter Nylander bjöd på ett riktigt knytnävsslagsmål senare i perioden - det var riktig derbykaraktär på spelet.

- Med mycket folk får man upp adrenalinet lite extra, sade Sjödin.

Han vet vad han talar om. Efter tio säsonger i Brynäs har 38-åringen hunnit med en del derbyn - men att avgöra hör inte till vanligheterna.

- Det är tillfälligheter, det blir ofta så här när det ät tätt. De blir lite försiktiga efter sitt ledningsmål, analyserade Sjödin avgörandet i sista perioden.

Det var bortalaget som satte första pucken, först 1.07 in i tredje perioden, och det genom en annan spelare med rutin i överflöd, Jens Nielsen. Fint förarbete av Rastislav Pavlikovsky.

Outtröttlig Sjödin

Brynäs, som ägde första perioden men sjönk tillbaka i andra, var nere för räkning i årets andra möte lagen emellan.

Men Sjödin var outtröttlig och hade krafter kvar in i slutminuterna trots att han spelade vartannat byte matchen igenom.

- Det blev mycket speltid, men det är det man tränar för innan säsongen.

Två minuter från slutet åkte han upp med pucken, såg möjligheten och testade Johan Backlund i Leksandsmålet.

- Backen flyttade sig så jag fick läge, sen ser jag inte hur pucken går, berättade Sjödin.

Men det gjorde publiken - efter 2-1 till Brynäs utbröt stort jubel. Pucken letade sig in mellan benskydden på Backlund, som hade rejäl uppförsbacke sista tio minuterna.

Salo-miss

1-1-målet var även det ett långskott. Via Backlunds klubbhandske gick pucken i en båge över honom, där Henrik Malmström var framme och petade in när pucken var på väg in.

- Men vi backar hem för mycket, det är det som är den stora boven, menade Leksand assisterade tränare Ulf Skoglund som inte villa lasta Backlund för förlusten.

Skoglund var mer kritiskt till utespelarnas agerande efter ledningsmålet.

- Vi tappar tempo och bjuder in Brynäs.

Hemmatränaren Michael Sundlöv var desto nöjdare efter tre nya poäng.

- Det var en rolig match att titta på men Leksand var minst lika bra, erkände Sundlöv.

Lars Frank/TT