Världspingisen en kinesiska historia

Kineser vann alla finaler

SPORTBLADET

MALMÖ

SOC i Malmö blev kinesiska mästerskapen. Finalerna i herr- och damsingel och båda dubblarna, vanns av spelare från Kina.

Kina har tagit täten igen.

- Om situationen på herrsidan är oroväckande, så är damsidan skräckinjagande, säger Ulf "Tickan" Karlsson måleriskt om den nuvarande situationen.

Sveriges förre förbundskapten talar inte bara om svensk bordtennis.

- Om vi tar damsidan så är det ingen status alls för tjejer i Europa att spela pingis. Det är tvärtom i Asien, där ser de sin chans att komma upp och bli något i samhället genom sporten.

"Tickan" nämner 15-åriga Guo Yue, femma på världsrankningen inför SOC där hon blev utslagen i kvartsfinalen av en annan kinesiska. Hon kallas en kvinnlig motsvarighet till bordtennisgeniet Jan-Ove Waldner, som är hennes idol.

Tala om en kvinnlig favorit till OS-guldet i Aten nästa sommar, eller spelen i Peking 2008.

På herrsidan är världsettan en kines, Ma Lin. Nu åkte han ut i SOC redan i andra omgången. Men i finalen var det ändå två kineser, Chen Qi, 19 år mot Wang Liqin, 25 år, som vann.

- Kina spottar fram nya unga spelare, medan Europa lever på de gamla namnen. Europa måste jobba hårt med att få fram nya spelare, men det kommer att bli stentuffa år innan vi lyckats.

Pingisstjärnor istället för Beckham

Kina är en annan kultur. Lokalt fångas talangerna upp tidigt och redan i sexårsåldern sker utgallringen. De som klarar granskningen slussas vidare. I nedre tonåren kommer spelarna till stora träningscentran och tas om hand av en stab av tränare, läkare, rådgivare.

- Man tappar inte en enda talang. De har en bra organisation, det finns tanke och kontinuitet bakom allt vad de gör.

Bordtennis är nationalsporten för miljoner.

- Alla deras stjärnor ser man i reklamen och på tv, i stället för som här David Beckham.

- Ta ett VM, där har de fler tränare än spelare och jag tror att de har en större budget på ett VM än vad vårt landslag har på en säsong.

Pennskaft och handskakning

Sverige är den enda pingisnation som på allvar kunnat utmana Kina.

Sverige vann lag-VM 1989, 1991, 1993 och 2000. En bra värdemätare på ett lands bredd och status.

- Just under den perioden hade Kina ett generationsskifte. Och spelarna var inkörda på pennskaftstilen och den är begränsad. Då lärde de av oss, ändrade filosofi och alla spelare fick gå över till handskakningsgreppet, och det tog sin tid. 1991 gjorde de sitt sämsta VM men 1993 var de tillbaka igen.

Träna smartare

Efter Ulf "Tickan" Karlsson tog Peter Sterneborg över som förbundskapten 2001/2002.

Han säger att det inte är realistiskt att tro att Sverige kan dominera igen som i slutet av 1980-talet och i början av 1990-talet.

- Vid enstaka tillfällen kommer vi att kunna störa dem både i singel och lag. Vi har tre spelare med i Pro Tour finalen i Guang Zhou i december. Bara Kina har fler, sex.

Vad är receptet för att svensk pingis ska sticka upp ännu mer?

- Vi ska träna smartare.

Smartare?

- Ja, träna rätt för den nivå man är på. Vi har en spännvidd mellan J-O som är 38 år och Johan Axelqvist, 18 år.

Bo Harmby/TT