HV 71 vände förlusttrenden

Besgrade Linköping med 4–0

SPORTBLADET

JÖNKÖPING (TT)

Formstarka Linköping (fyra raka segrar) gästade formsvaga HV71 (fem raka förluster). Ett försvarsinriktat HV gick segrande ur den striden, hemmalaget vann med 4-0.

- Vi har gjort bättre matcher som vi ändå förlorat, det såg kanske lite krampaktigt ut men det kändes stabilt, sade HV-tränaren Pär Mårts.

HV fick en lysande start på matchen, när Johan Davidsson var igenom efter bara 30 sekunder. Linköpings målvakt Fredrik Norrena kastade klubban, och HV fick en straff som Pasi Määttänen satte.

- 30 sekunder, vem är tillräckligt varm i kläderna för att slå en straff då? Det fick bli någon som just varit inne, och visst blev det en bra start, sade Mårts.

Lysande undantag

Matchen var ganska trist, med ett lysande undantag: Martin Thörnbergs 2-0 i andra perioden. Unge Thörnberg, på sistone mest uppmärksammad för att ha blivit misshandlad av Richard Lintner, rundade LHC-försvaret och skickade mycket snyggt upp pucken i Fr edrik Norrenas kryss.

- Thörnberg gjorde det mycket snyggt, men det målet kom olyckligt för oss och med den dåliga vinkeln kanske Norrena kunde tagit den, sade LHC-tränaren Roger Melin.

Linköping lyckades aldrig skapa något större tryck mot HV i slutperioden, i stället bjöd Norrena Johan Davidsson på 3-0 med en misslyckad rensning. Norrena är elitseriens klart bäste med klubban, men denna gång blev han övermodig. Slutresultatet 4-0 krutade Sebastian Meijer in i krysset och gjorde därmed sitt första mål för säsongen.

- Visste jag att Meijer kunde göra sådana mål hade han fått spela power play, sade Mårts.

Historisk nolla

Inför ögonen på Detroits målvaktstränare Jim Bedard höll Stefan Liv nollan för femte gången den här säsongen. Därmed slog han Kari Takkos klubbrekord för en säsong.

- Ja, det är kul att vara lite historisk. Dessutom tror jag att jag samtidigt slog hans rekord för totala antalet nollor, han hade 15 och jag har 16 nu, sade Stefan Liv med ett småleende, som för att ursäkta att han håller räkningen.

För HV var det en viktig seger, nu stannade alltså förlustsviten vid fem matcher.

- Det kändes som ett vägskäl, vi hade inte råd med en förlust till. Det var allvar i luften, därför var det väldigt skönt att vinna, summerade Pär Mårts.

För Linköpings del blev det också trendbrott efter fyra raka segrar.

- Vi kändes tagna av stundens allvar, det var kanske en reaktion på att det gått bra innan. Vi vet att vi är bättre än så här och ska ta revansch nästa torsdag, avslutade Roger Melin.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM