Färjestad fortsätter att visa klass

”En bra dag på jobbet”

SPORTBLADET

SÖDERTÄLJE (TT)

Det lyser klass om Färjestad just nu. Laget som till skillnad från alla andra lag innehåller fyra kompletta femmor lät Södertälje vara med i matchen i en period. Tackade sedan för sig, gjorde tre mål på åtta minuter i den andra perioden och vann till slut med klara 5-1 (0-1, 3-0, 2-0).

- En bra match och en bra dag på jobbet, sammanfattade Färjestads tränare Bengt-Åke Gustafsson.

Södertälje, som hade fyra raka hemmasegrar bakom sig, gjorde ingen dålig match, i varje fall inte till en början. Södertälje tog ledningen med 1-0 precis i slutet av den första perioden genom Patrik Zetterberg.

- Vi fick matchen precis dit vi ville, men vi hade behövt få in även ett 2-0-mål för att kunna störa Färjestad lite bättre, sade Timo Lahtinen, Södertäljes tränare.

Södertälje fick också det där 2-0-målet tidigt i den andra perioden, trodde alla. Men domaren Robert Lahti dömde i stället bort ett Södertäljemål för andra gången i matchen. I den första perioden gick pucken i mål via domaren skridsko, och det är mot reglerna, så det var korrekt. Det andra bortdömda målet var dock mera diskutabelt.

- Patrik Zetterberg blev inknuffad i deras målområde när Gabriel Karlsson sköt pucken i mål, förstår inte hur han kunde döma bort det. Men sånt händer. Vi hade dock behövt det målet, menade Lahtinen.

Orken tröt

När Södertälje inte fick 2-0 gick luften fullständigt ur hemmalaget.

På åtta minuter hade Färjestad förvandlat ett underläge på 0-1 till ledning med 3-1 efter mål av Calle Stenen och två gånger Pär Bäcker, som spelar i Färjestads fjärde femma.

- Orken verkade gå ur Södertälje när de inte fick utdelning på sina chanser. Efter 3-1 hade vi full kontroll på den här matchen. Vi fick slita, och vi gjorde det bra, menade Gustafsson.

Den sista perioden blev en ren transportsträcka. Mats Trygg gjorde 4-1 och Greger Artursson 5-1 i en period som bara spelades av.

Svårt för SSK

Färjestad fortsätter att dominera i elitserien. Det finns förmodligen inget lag som kan rubba dem i grundserien.

Södertäljes läge blir däremot allt mer bekymmersamt. Robert Döme som var så bra i sin debut i lördags då han gjorde tre mål på HV var en av de blekaste spelarna i hemmalaget. Nu var han inne på tre baklängesmål.

Gabriel Karlsson och Patrik Zetterberg var de två bästa i Södertälje. I Färjestad var Pär Bäcker piggast tillsammans med Jonas Frögren och Greger Artursson som fick jobba mycket i box play och som gjorde det bra.

TT