Juventus vinner mot Inter - med tur och skicklighet

SPORTBLADET

Varför har Juventus alltid sådan tur och Inter sådan otur?

Varför ska de turkiska fotbollslagen få lida för att Al Qaeda valt just Istanbul för sina attentat?

Och varför kunde inte Neapel få bli värdstad för America’s Cup?

Juventus är så bra och har en sådan makalös tur att man undrar om klubbledningen har slutit en pakt med högre makter. Båda delar (turen och talangen alltså) ger upphov till rättmätig avundsjuka och begriplig misstänksamhet i den italienska ligan.

Vad är det till exempel som får så många italienska fotbollsdomare att alltid döma till Juventus fördel?

Är det mutor och "incest", som de andra klubbarna antyder, eller bara överdriven respekt för ligans i alla avseenden starkaste klubb?

I söndags var domaren Marco Gabriele så servil mot Juventus att matchen mot Modena borde ha ogiltigförklarats. Juventus vann förstås, 2-0. Tur och skicklighet.

Men nu kommer nästa lyckoträff.

På grund av terrorattackerna i Istanbul har Uefa beslutat att Juves match mot turkiska Galatasaray i Champions League ska skjutas upp en vecka och spelas på neutral mark den 2 december.

Rasar mot Uefa

Turkarna rasar och menar att Uefa går terroristernas ärenden. Skulle organisationen ha handlat likadant om det var i Italien som dåden hade skett? Här råder för övrigt också högsta beredskap för attentat och det kryllar med polis i tunnelbanan, kring varuhus och vid just fotbollsarenorna. Lazios match mot Besiktas på Olympiastadion i går hårdbevakades av polis.

Så jag lutar nog mot att ge turkarna rätt. Varför skulle inte turkisk polis klara av att hålla terroristerna borta, om italienarna klarar av det? Vi kan inte sluta leva för att det finns risk för attentat.

Hur som helst får Juventus, som redan är färdig för nästan omgång i Champions League, nu två extra fördelar tack vare Uefa. Turkarna får inte spela på hemmaplan och Juventus får tid att vila ut inför matchen mot Inter på lördag.

Dumstrut för Inter

Vinnare och förlorare var det ja. Det har aldrig tidigare hänt att ett italienskt storlag förlorat med 1-5 hemma mot en utländsk motståndare. Men en gång ska vara den första och lika säkert som att Juventus har segerhuva, lika bombsäkert blir det Inter som får ta på sig dumstruten. Brakförlusten mot Arsenal på San Siro svider ordentligt.

Inter ägnar sig i vanlig ordning åt förödande självkritik. Men var det inte Inter som utsatte Arsenal för precis samma skam på Highbury för bara några veckor sedan, när de vann med 3-0 mot engelsmännen?

Nu måste alltså Inter skrapa ihop resterna av sitt dåliga självförtroende och möta ett supersäkert och utvilat Juventus om bara några dagar. Visserligen har den nya tränaren Alberto Zaccheroni gjort underverk med laget sedan han tog över efter Hector Cuper.

Framför allt i ligan har det gått alldeles utmärkt. Men Juventus är Juventus och Inter förlorade Fabio Cannavaro på slagfältet San Siro i tisdags. Man vågar knappt ens viska lycka till.

En napolitan skulle snabbt ha köpt en röd amulett och bett till San Gennaro. Men stadens skyddshelgon är nyckfullt. I går svek han, för Neapel blev inte valt till värdstad för America"s Cup, vilket hela staden så hett hade hoppats på.

Valencia utgick med segern och det var väl ungefär lika förutsägbart som att Juventus vinner mot Inter på lördag.