Linköping fick stopp på Frölunda

Satte stopp för mästarnas segersvit i Scandinavium

SPORTBLADET

GÖTEBORG (TT)

Efter elva raka segermatcher mot tio olika motståndare hemma i Scandinavium för Frölunda tog det stopp mot den elfte.

Linköping var sista hindret av elitseriekollegorna. Det blev för stort. Gästerna vann med 4-2 (2-0, 1-1, 1-1.

Smart och aggressivt försvarsspel och storspel av andremålvakten Daniel Sperrle låg bakom de regerande mästarnas första hemmaförlust i årets elitserie.

- Skönt att kunna vinna mot mästarna på deras hemmaplan, sade Sperrle som fick reda på att han skulle avlösa Fredrik Norrena i målet efter onsdagsträningen.

Norrena skadades lätt där och fick agera båsöppnare för sitt lag i Scandinavium. Precis som stora delar förra året, men då i Frölundas bås. Precis som då fick han också se sitt lag vinna.

- Kul för Sperrle och skönt att vi kunde komma tillbaka efter en så dålig insats som senast mot HV 71, sade Linköpings tränare Roger Melin.

Han fortsatte:

- Vi visar en underbar moral på det sätt vi krigar i alla situationer och tar stryk utan att ta några dumma utvisningar.

Dessutom var laget effektivt. När Linköpings bäste målgörare den här säsongen, Jussi Tarvainen, fick tre chanser mitt i skottsektorn i första perioden hittade han rätt två gånger. Första gången sedan Martin Knold och Mikael Håkansson svarat för ett snabbt förspel. Andra gången sedan Mikka Peltola klockrent vunnit en tekning rakt bak till Tarvainen.

Det lade grunden för gästernas seger.

Blytungt mål

Det definitiva avgörande kom i stället med sju sekunder kvar av mittperioden när Tim Eriksson gav Johan Franzén öppet mål.

- Det målet var blytungt att få emot sig, konstaterade Frölundatränaren Conny Evensson.

Då var Frölunda på väg in i matchen, men hemmalaget saknade precisionen i avslutningarna. Mästarna visade upp en provkarta på missade chanser.

- Vi fick aldrig igång vår skridskoåkning och vårt snabba passningsspel riktigt, men det beror mycket på Linköping. De är tunga om ingen har förstått det tidigare, sade Evensson.

Hans Frölunda visade precis som Linköping prov på god vilja och moral när laget kämpade sig tillbaka in i matchen i slutperioden. Peter Ström krigade in en reducering med tre minuter kvar, Evensson tog ut målvakten med en minut kvar, men det gav bara till resultat att Per Eklund kunde fastställa slutresultatet till 4-2 i öppen kasse.

Och till resultat att Frölunda nu får börja om på en ny svit i nästa hemmamatch, den på tisdag. Mot - Linköping!

Per Csongradi/TT