Anja Pärson segrade i storslalom

Anna Ottosson fyra

SPORTBLADET

PARK CITY, UTAH

Hon var däckad av influensa.

Men reste sig - och knockade konkurrenterna i storslalompisten.

- Jag har varit sjuk i en vecka innan tävlingen, sade Anja Pärson i samband med att hon vann världscuptävlingen i Park City i överlägsen stil.

Anja Pärson var som sämst dagarna innan tävlingen. Men när hon tog sig tillbaka i Park City på fredagen var alla tankar på sjukdom borta.

- Jag var riktigt dålig ett tag, men nu känns allt bra, sade Anja, som i stället riktade tankarna mot pisten i Park City.

Hon gick på knock direkt och gick tätt på portarna i den första delen.

- Jag gick en halvmeter närmare än de andra, sade hon efter åket.

Han skaffade sig en stor ledning efter bara 20 sekunders åkning. I mål hade Tärnabytösen 28 hundradelar av en sekund till godo på italienska tvåan Denise Karbon. Ytterligare en hundradel bakom finns österrikiskan Nicole Hosp.

Snabbast i båda åken

När Pärson, som sista startande, kastade sig utför pisten i det andra åket var Hosp i ledningen. Men Pärsons marginal på 29 hundradelar hade ökat till 69 vid den första mellantid och vid den andra kontrollpunkten hade försprånget ökat till en dryg sekund.

Pärson susade snabbt genom de sista portarna och skar mållinjen som segrarinna, med utklassningsmarginalen 1.42 till godo Hosp.

Pärson var snabbast i båda åken.

- Mitt andra åk var grymt, ett av de bästa jag gjort. Jag gjorde inga misstag, sade Anja efter tävlingen.

Ottosson nära pallen

Det var nära att det blivit två svenskor på pallen. Anna Ottosson låg på sjunde plats inför andra åket, en knapp sekund efter sin ledande landsmaninna. Men mellan första och andra åket drabbades Ottosson av smärtor i knät.

Det var länge osäkert om hon skulle kunna ställa upp i det andra åket.

- Smärtan kom plötsligt. Hon har ännu inte bestämt om hon ska starta, sade förbundskaptenen Niklas Carlsson till SVT, bara några minuter innan Ottosson skulle starta.

Men Ottosson trotsade smärtorna ställde sig på startlinjen, gjorde ett kanonlopp - och tog ledningen.

Väl i mål tog hon tag i en walkie talkie för att gasta råd till Anja Pärson. Rådet var detsamma som Anna fick av Anja efter det första åket:

- Vi analyserar alltid banan tillsammans. Hon sade att det bara att ösa på, berättar Anja Pärson, som lydde ordern.

Ottosson var kvar i ledningen till dess att tre åkare återstod. Men hon fick ge sig mot både Hosp och Karbon. Efter att Pärson susat i mål skiljde det bara tolv hundradelar fram till Karbon och en pallplats. Fjärdeplatsen är ändå Ottossons bästa insats i världscupen på mycket länge.

- Hon har fått några tävlingarna i kroppen och det börjar likna den gamla Anna. Jag tror inte det dröjer länge förrän vi får se henne på pallen, sade Anja Pärson till SVT efter det första åket.

Susanne Ekman (49:a) och Therese Borssén (60:e) kvalade inte in bland de 30 som fick starta i det andra åket.

Lars Markusson/TT