Så ska vi slå Bulgarien

Lasse Sandlin: Ni ger oss bra vibrationer

SPORTBLADET

Till en EM-match mot Bulgarien ska man naturligtvis ta med sig bra vibrationer.

Som att Sverige numera inte har förlorat mot Bulgarien på de senaste nio landskamperna, och som att vi släppt in ett enda mål på de sju senaste mötena; dessutom ett mål på straff på bortaplan...

Den straffen slog Hristo Stoichkov in på Ravelli i Sofia 1993 under en ljudkakafoni av svenskhat, spetsad med läskedrycksburkar, tallrikar och andra lösa föremål som kastades mot den svenska lagledningen.

Men den 1-1-matchen och det målet lyser bjärt om man visar upp resultaten på de inbördes mötena från 1981 och framåt: 1-0, 2-0, 2-0, 1-1, 4-0, 1-0, 1-0.

Dags för revansch för U21-orna

Sedan 1967, då Jekov och Dermendjev på Råsunda i juni samt Kotkov, Mitkov och den enorme Georgi Asparoukov i Sofia i november hyvlade av svenskarna i EM-kval, 2-0 resp 3-0, har det varit tämligen fritt från bulgariska bollar i svenska mål.

Förutom Stoichkovs straff har det bara hänt en enda gång: i Burgas 1980 då Isvetkov och Jegjasov ordnade en 2-0-ledning, innan en gemensam Bajen/Blåvitt-aktion vände matchen: 1-2 "Putte" Ramberg (72), 2-2 Billy Ohlsson (74), 2-3 Tord Holmgren (85).

Visst, det är andra tider nu, och om jag minns rätt förlorade våra U21-or 1998-99 med 2-1 borta och 4-1 hemma. I Visby gjorde förresten dagens store bulgar, Bayer Leverkusens Dimitar Berbetov, de båda första målen.

Dags för revansch, alltså, ni som var med: Andreas Isaksson, Erik Edman, Olof Mellberg, Christoffer Andersson och Tobias Linderoth!

Sverige mot Bulgarien i tävlingsmatcher: 8 4 2 2 9-6

Startelvan - som den kan se ut mot blågult

Målvakt

Zdravko Zdravkov

Försvar

Daniel Borimirov

Predrag Pazin

Rosen Kirilov

Ivailo Petkov

Mittfält

Velizar Dimitrov

Stilian Petrov

Marian Hristov

Anfall

Martin Petrov

Zoran Jankovic

Dimitar Berbatov

Förbundskapten

Plamen Markov

Försvarsspelet

Anfallsspelet

Svagheten

Se upp med

Längre ned på sidan: Startelvan, försvarsspelet, anfallsspelet, svagheten - och se upp med.

Lasse Sandlin