Svensken kan få möta Tyson

Martin Holm slåss inför 75 000 i Tokyo på lördag

1 av 2 | Foto: SVEN-OLOF ENGLUND
Mike Tyson är på väg att göra sin debut i K-1. Martin Holm har inget emot att möta den skandalomsusade boxaren. "Han är rätt stel, han skulle ha svårt med min rörlighet och mina sparkar. Fast det gäller ju att han inte får in ett slag", säger Martin Holm.
SPORTBLADET

K-1 är sporten för världens hårdaste slagskämpar.

Snart går Mike Tyson sin första match.

Svenska världsstjärnan Martin Holm ser fram mot ett möte.

- Det skulle vara jäkligt kul, jag tror att jag skulle ta honom, säger han.

På lördag är det dags för årets hårdaste fightingturnering. Då möts världens åtta bästa i nya kampsporten K-1 inför ett fullsatt Tokyo Dome i Japan. 75 000 fanatiska fans kommer för att se svensken Martin Holm gå kvällens första match, mot den 210 cm långe och 150 kg tunge sydafrikanen Jan "The Giant" Nortje.

- Jag har stor chans att vinna. Han är längre och större än jag, men jag har bättre teknik. Jag är inte rädd. Han har bara två ben och två armar som alla andra, säger Holm.

K-1 är kampsporten som vuxit till världens kanske populäraste på bara tio år.

Det började i Japan 1993, när karate-utövare tog på sig boxningshandskar och började tävla mot kickboxare, kung fu- och taekwondoutövare samt boxare.

- Det är de största, starkaste och bästa ur alla stående kampsporter som gör upp. Reglerna är enkla, matcherna roliga och snabba. Det är därför sporten blivit så stor.

Rankad nia i världen

1993 gick första världsmästerskapet i Tokyo.

I helgen är det dags för det elfte. Världens åtta bästa gör upp, segraren får fyra miljoner kronor.

Martin Holm rankas av K-1-organisationen som nia i världen. Därför går han en så kallad super fight innan turneringen. Vinner han den är han första reserv i turneringen. Blir någon skadad får han kliva in och slåss för titeln och miljonerna.

- Jag har bara gått sex matcher på två år, men det har gått bra för mej. Det här kommer att bli riktigt skoj.

- Men jag är fortfarande ny i sporten, jag har framtiden för mej. Jag kommer att vara med bland de åtta snart.

Martin Holm började sin karriär som thaiboxare. Han vann EM 1997 och VM 1998 och 1999.

- Dels kan man ju inte vinna något högre än så, dels tjänar man inga pengar. K-1 är en kul sport och dessutom kan man leva på den. Därför var det naturligt att ta steget upp.

De bästa K-1-kämparna tjänar mellan en halv och två miljoner per match. I Japan är Holm och de andra superkändisar som har sina egna samlarkort. Sporten växer snabbt i Europa och USA och Eurosport sänder regelbundet K-1-galor.

"Jag skulle ta Tyson"

Det är thaiboxarna som dominerar sporten, även om det finns ett par duktiga boxare och några karateutövare. Men även amerikanske fotbollsspelaren Bob Sapp har blivit storstjärna, och på nyårsafton ska sumostjärnan Taro Akebono gå sin första match. K-1-organisationen är dessutom i full färd med att kontraktera Mike Tyson till samma gala.

Martin Holm tar gärna en match.

- Det vore jäkligt kul. Jag tror att jag skulle ta honom. Han är rätt stel, han skulle ha svårt med min rörlighet och mina sparkar. Fast det gäller ju att han inte får in ett slag, säger Martin Holm.

Det behöver han inte bekymra sig för nu. På lördag gäller det bara att fälla en sydafrikansk jätte.

De stora stjärnorna i K-1

Thomas Arnroth

ARTIKELN HANDLAR OM