Fotbolls-EM kan bli det bästa som skådats i tv

Lars Nylin: Jag kommer inte att vara avundsjuk på er som åker till Portugal

SPORTBLADET

Det sägs ibland av olyckliga konkurrenter att fotbollen dominerar tv så massivt att de inte når ut med sina respektive sporter. Det där stämmer inte. Sanningen är att konkurrenternas problem är större än så.

Eller vad sägs om den gångna veckan: skidorna kom då äntligen i gång på allvar såväl horisontellt som vertikalt, det bjöds rimligt intressanta drabbningar i såväl elitserien som NHL, Sörenstam glänste. Men nog tusan satt man ändå där i soffan och räknade ned in för EM i fotboll, det vill säga till LOTTNINGEN inför sagda avlägsna mästerskap. Bandyentusiaster torde bli buddister för mindre.

Rent tv-mässigt blev nu sändningen från tombolaplockandet i Lissabon ingen klassiker. Långdragna preludier på plats och en ovanligt frånvarande Mats Nyström hemma i SVT-studion (men Malin Svedberg var bra). Det var ingen perfekt kombination vid lunchtid en söndag. Däremot så läste Staffan Lindeborg innantill med sådan emfas att åtminstone denna spalt blev positivt överraskad. Staffan är bättre utan munhuggandet med Glenn Strömberg. Märkligt.

Chris Härenstam i Eurosport fick ihop några grodor (som att han missat varför Lennart Johansson inte fanns på plats i Lissabon). Men bjöd i övrigt på patenterad entusiasm och kunskap på gränsen till förläst rackare. Till slut fick det bli mest Eurosport.

Men skälet till att EM får utrymme i ”Sport i TV” redan 193 dagar innan turneringen är inte så mycket lottningens förtjänst. Nej, det handlar snarast om att tv-spalten inte kan låta bli att dela entusiasmen över att det kommande evenemanget kan bli den bästa fotbolls-tv vi varit med om.

På plats i Portugal tidigare i år stod det klart att här finns resurser för såväl turnering som tv-sändningar som kan överglänsa det som Belgien/Holland bjöd på år 2000. Möjligen kan även det högteknologiska fyrverkeriet från Japan/Sydkorea förra sommaren utmanas.

Sverige drog vinstlotter arenamässigt

De bästa portugisiska fotbollssändningarna ligger bara snäppet under Europas bästa i grenen.

Sverige drog arenamässigt, och därmed även i tv-aspekten, vinstlotter i gruppspelet. Sena kvällsmatcher på José Alvalade i Lissabon (mot Bulgarien), Dragao (f d Antas) i Porto (Italien) och så matchen mot Danmark på Boavistas nya arena Bessa, även den i Porto. Det handlar om hypertajta nybyggen med kapacitet för 30 000 till 52 000 åskådare. Där allt talar för intima sändningar när utsidesskruvar och dobbmärken kommer att kunna närstuderas som aldrig förr.

Om Sverige kommer tvåa i grupp C, ett rimligt bästascenario, väntar även Dragao i kvarten. Då mot någon av Holland, Tyskland eller Tjeckien. I det läget har vi alltså redan matchat Italien med Glenn Strömberg som expert. Huh, tv-gommen blir redan vid tanken. Dessutom: biljetter på plats kostar i nuläget 2 000 till 4 000 kronor. För en gångs skull kommer jag inte att vara avundsjuk på er som drar iväg till turneringen.

Nytt datum för besked om vilken kanal som får ”Fotbollskväll” 2004 är nu på fredag. Grymt spännande. Och kanske ett skäl till att Nyström var lite blek?

Lars Nylin ([email protected])