Södertälje bröt förlustsviten

Besegrade Djurgården med 5-4

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Det har talats om psykologhjälp, om spelarförstärkningar och tränaren Timo Lahtinens framtid.

På tisdagen kunde Södertälje äntligen prata om det som betyder allra mest - känslan av att ta tre poäng.

- Jävligt viktigt. Sättet vi vinner på visar styrka och moral, sade Lahtinen efter 5-4 borta mot Djurgården.

Tre raka förluster, jumboplats i tabellen och en tränare som hänger lika löst som en mjölktand. Att säga att Södertälje hade pressen på sig var knappast en överdrift.

- Det här är ju vår första trepoängare på bortaplan, men det mest imponerande är sättet vi vinner på, sade Södertäljetränaren.

- Man måste våga spela på bortaplan, vi har fler tacklingar i dag än på hela säsongen.

Lågt underhållningsvärde

För segern kom inte till tack vare någon större underhållning, men för ett lag med blott fem segrar tidigare i år och en jumboplats i elitserien är knappast underhållning det som är mest intressant.

Hos motståndaren, Djurgården, fanns det i gengäld inte speciellt mycket intresse alls. Laget var lojt och oinspirerat. Det var som assisterande tränare Johan Garpenlöv sade:

- Hälften av gubbarna var inte där i dag. Vi gör ett bra förstabyte, sedan faller vi ihop. Det var inte många i laget som var förberedda.

Efter en matchinledning modell mangel, det vill säga slätstruken, kunde Södertälje göra 1-0 när Patrik Zetterberg obehindrat fick peta in första målet efter 5.56.

Djurgården kvitterade genom Stefan Pettersson men Peter Larsson valde samma position som Zetterberg - framför målet - och kunde slå in 2-1 efter 17.38.

Det var då Södertälje hade chansen att koppla greppet, i stället kom ännu ett bevis på hur ett lag i spillror kan agera.

För många

Nämligen att man fick svårt att hålla ordning på antalet spelare, en för mycket på isen gav lagstraff och en chans för Djurgården i numerärt överläge.

På 28 sekunder kvitterade inte bara hemmalaget utan kunde även göra 3-2.

Det borde ha betytt att ett tydligt grepp.

Det kom också, men åt andra hållet.

I stället stod finländaren Teemu Riihijärvi för två mål, det första, en av dagens höjdpunkter när Södertälje spelade sig fram till 3-3, det andra betydligt mera tursamt när pucken studsade bakom målet och till en helt fri Riihijärvi som inte missade gratischansen.

- Det är då matchen avgörs, vi släpper in två snabba mål sedan och i tredje perioden kan de spela defensiv hockey med sarg ut, sade Garpenlöv.

Trots segern är tabellpositionen densamma för Södertälje, men Lahtinens position i klubben något säkrare.

I alla fall för ett tag.

Tobias Österberg/TT