Leksand vann efter förlängning

Bästa bortalaget Färjestad fick spö efter svängig match

SPORTBLADET

LEKSAND

Elitseriens sämsta hemmalag mot elitseriens bästa bortalag.

Säsongens sämsta publiksiffra - 4 114 - där hade ni förutsättningarna.

Leksand chockade alla genom att besegra Färjestad med 4-3 efter förlängning.

Första perioden var en av säsongens mest händelserika i Leksands Isstadion. Det började med att Färjestad efter 1.11 tvingat Johan Backlund i Leksandsmålet till en kanonräddning och dessutom prickat stolpen.

Det fortsatte med att Robert Nilsson sköt ett skott som Greger Artursson räddade med rumpan - på mållinjen. Strax därefter tog Leksand ledningen då Johan Rosén styrde in Christer Olssons backskott.

Leksand drog på sig två utvisningar inom 52 sekunder och gjorde 2-0 i spel tre mot fem. Rastislav Pavlikovsky snodde pucken av Mats Trygg och kom fri med Fredrik Eriksson i FBK-målet.

Pelle Prestberg reducerade sedan till 1-2 i samma numerära överläge efter att ha petat in returen efter Peter Hammarströms ribbskott.

Då var inte ens nio minuter spelade.

Tolvanen mycket nöjd

- Vi har spelat mycket mot Färjestad de senaste åren. Vi tillhör ju samma derbygrupp och spelade kvartsfinal mot dem i våras. Det här var en av våra bästa insatser mot dem, säger Leksandstränaren Jarmo Tolvanen.

Den andra perioden var inte lika händelserik, men Leksand överraskade genom att inte bara hålla jämna steg - utan stundtals till och med våga spela ut.

Lite orättvist var det därför att Pelle Prestberg med sitt andra mål för kvällen kvitterade till 2-2, 1.34 före paus.

- Tyvärr så lyckas vi inte med vårt mål inför matchen, att vända trenden, säger Bengt-Åke Gustafsson, tränare i Färjestad.

I den tredje perioden jämnade Färjestad ut spelet. Båda lagen skapade en hel del chanser. De flesta trodde dock att en ny hemmaförlust väntade då Hannes Hyvönen efter 14.26 kunde göra 3-2 för gästerna.

Pavlikovsky avgjorde

Leksand visade fortsatt härlig moral och med 12 sekunder kvar - i spel fem mot fyra - utan målvakt kunde Christer Olsson styra in Rastislav Pavlikovskys skottpassning: 3-3 och förlängning.

- Givetvis en skön revansch efter lördagen, men det viktigaste var ändå att vi tog två poäng, säger Olsson.

1.25 in i förlängningen avgjorde Rastislav Pavlikovsky. Robert Nilsson tog pucken i mittzon och frispelade Pavlikovsky som på sitt andra friläge i matchen gjorde sitt andra mål.

- Det bästa var att vi inte gav upp trots att de gjorde 3-2 ganska sent i tredje perioden. Vi spelade med stort hjärta, avslutar Jarmo Tolvanen.

TT