”En klurig grupp – men bra fotboll”

Sportbladets Lasse Sandlin om lottningen

SPORTBLADET

Dröm- eller mardrömslottning?

Varken eller.

– En klurig grupp. Men bra fotboll, säger Aftonbladets Lasse Sandlin.

Till slut fanns bara ett land kvar i skålarna under kvällens VM-lottning i Frankfurt. Formel 1-stjärnan Michael Schumacher drog den sista lappen från den första seedningsgruppen och läste:

– Sverige.

Den åttonde kvalgruppen till fotbolls-VM i Tyskland 2006 är inte värsta tänkbara. Sverige tvingas kämpa om förstaplatsen med Kroatien, Bulgarien, Island, Ungern och Malta.

– Vi hade tur som fick Kroatien ur den andra gruppen. Vi hade ju faktiskt kunnat få Ryssland eller Holland, säger Lasse Sandlin.

– Men de andra länderna är bra. Gruppen har bara en slagpåse som Sverige bara ska vinna mot – Malta.

Ett annat bevis för att det handlar om en ganska tuff lottning hittar man inför sommarens EM. Gruppen är den enda där hela tre lag kvalificerat sig till Portugal av egen kraft.

Samtidigt är det en grupp som väcker minnen: Sveriges dramatiska match mot Malta (VM-kvalet till 1974 då Sverige till slut vann med 2-1 på en maltesisk grusplan), kvalrysarna mot Island inför EM 1996 (1-0 på bortaplan och 1-1 hemma) och Bulgarienmatcherna inför VM 1994 och 4-0 i bronsmatchen under VM.

– Bulgarien har inget vidare facit mot oss. Faktum är att man på de senaste sju matcherna bara gjort ett mål på oss, en straff som Hristo Stoichkov slog in på hemmaplan i september 1993, säger Lasse Sandlin.

Bulgarien kommer förhoppningsvis fortsätta att väcka bra minnen när matcherna drar igång nästa höst. Redan i sommarens EM i Portugal möts länderna igen.

Finland i "Dödens grupp"

Kvar återstår dock den värsta motståndaren – Kroatien.

– Visserligen har Davor Suker slutat, men det kommer hela tiden nya bra spelare, säger Lasse Sandlin.

Redan i februari har Sverige planerat in en vänskapsmatch mot just Kroatien inför EM. Nu kommer diskussionerna om den ska genomföras och förbundskaptenerna kommer att få ställa sig frågan.

– Självfallet ska man spela matchen. Nu handlar det om att satsa på EM och det är viktigt att möta bra motstånd. Mycket kommer att ha hänt innan vi möts i VM-kvalet, säger Lasse Sandlin.

Bland de övriga grupperna kommer sannolikt extra fokus att hamna på den sjätte. Gruppen kan bäst beskrivas som ett slag om de brittiska öarna där Sven-Göran Erikssons England ställs mot Wales och Nordirland.

– Det var synd att inte Skottland hamnade där också, säger Lasse Sandlin.

Han menar dock att den första gruppen blir den värsta. Tjeckien och Holland möts igen och chanserna för Rumänien, Finland, Makedonien, Armenien och Andorra blir små.

– Det är synd om Finland. De har ett bra lag, men kan nog inte göra annat än att jävlas en del, säger Lasse Sandlin.

Mattias Lundell