Rättvis seger för Brynäs i prestigemötet

Slog Leksand med 3–1

SPORTBLADET

LEKSAND (TT)

Leksand ägde mest puck.

Brynäs vann ändå rättvist med 3-1 (2-0, 1-1, 0-0) inför 5 691 på lördagen.

- Gör man bara ett mål lyckas man ytterst sällan vinna, säger Leksands tränare Jarmo Tolvanen.

Leksand satte upp ett mördande tempo från start i hopp om att få hål tidigt på Markus Korhonen. Men Brynäsförsvaret hjälpte sin målvakt genom att styra Leksand till att skjuta mycket i dåliga lägen.

Gästerna från Gävle spelade smart och snyggt i första perioden. Båda målen var riktiga delikatesser:

* 1-0 efter 5.25. Leksands Mikael Pettersson tappar pucken i anfallszon till Niklas Anger. Anger ser att både Daniel Johansson och Henrik Malmström är på väg mot en ensam Leksandsback. Malmström får pucken på högerkanten, lägger över den till Johansson, får tillbaka den och sätter den snyggt i tom bur. Per Lundell och Mike Bales var långt upp på läktaren.

- Det blev ett pass för mycket och jag hade nästan åkt förbi målet, men hann stanna, säger Malmström.

* 2-0 efter 17.36. Brynäs vinner tekning i anfallszon och Mikael Lind snor åt sig pucken. Han står längs med den förlängda mållinjen och vallar in pucken via skridskon på Lars Jonsson och ryggen på Mike Bales.

- Det var lite flyt, erkänner Lind.

Men flyt kommer inte av sig själv. Flyt förtjänar man.

Korhonen bra

Att Brynäs ledde efter första perioden var inte det minsta orättvist. Leksand hade till exempel två powerplay i perioden. I det ena gick en halvminut åt till att ta burskydd i egen zon. I det andra drog Niklas Eriksson på sig en onödig utvisning i anfallszon.

- Vi mötte ett mycket disciplinerat lag som försvarade sig riktigt bra. De 34 skotten vi sköt borde resulterat i tre, fyra mål. Men deras målvakt (Markus Korhonen) var riktigt bra, säger Jarmo Tolvanen.

Den andra perioden var jämnare. Leksand reducerade genom Johan Rosén som gjorde ett riktigt viljemål då han trängde in på mål, sköt och tryckte in sin egen retur.

Men då domare Ulf Rönnmark hade en avvaktande utvisning slog Adam Andersson in ett distinkt backskott från blå.

- I dag studsade pucken med oss, säger Gunnar Persson, Brynäs tränare.

Miss av Nordfeldt

Leksands försök att storma mot mål blev bara några lätta vindpustar. Närmast var Henrik Nordfeldt som fick en jättechans.

Svordomen för det missade målet (skottet tog i plexiglaset) överröstade båda klackarna.

- Det var ett så fint pass. Jag fick pucken i mitt drömläge och var helt säker på att sätta pucken, säger Nordfeldt som ändå tillhörde de bättre i Leksand.

I Brynäs var förstafemman och unge Patrik Rönnqvist riktigt bra.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM