Miljonär - på 60 sekunder

Svenske K-1-stjärnan: Nu ska jag vinna VM...

1 av 2 | Foto: WWW.K-1.SE
SVENSKT STÅL I en förmatch till VM i K-1 som går i Japan gjorde svenske Martin Holm succé. Holm knockade sydafrikanen Jan Nortje - 210 cm och 140 kg - efter en minut.
SPORTBLADET

Han behövde bara 60 sekunder.

Nu är Martin Holm världsstjärna - och miljonär.

- Nu siktar jag på att vinna VM-turneringen nästa år, säger han till Sportbladet efter knocken mot sydafrikanen Jan Nortje.

I går avgjordes VM i den nya kampsporten K-1. En brutal tävling där världens bästa och största kämpar inom boxning, kickboxning, karate och kung fu möts.

Inför 75 000 åskådare i fullsatta Tokyo Dome gjorde svensken Martin Holm succé.

Holm, som är rankad nia i världen, gick en så kallad superfight mot sydafrikanen Jan Nortje.

"Mötte med ett knä"

Vinnaren blev sedan förste reserv till de åtta som gjorde upp om VM-titeln. Holm gjorde entré iklädd vargskinn och vikingakläder, medan den 210 cm långe och 140 kg tunga Jan "The Giant" Nortje bar ett zebraskinn.

En minute senare hade svensken knockat den sydafrikanske jätten.

- Han tog sats och sprang mot mig. Då mötte jag honom med ett knä i njuren. Det blev rena krockeffekten och han gick ner.

Knocken visade sig vara värd miljoner.

Några timmar efter matchen fick svensken ett nytt kontrakt med K-1. Nu garanteras han fyra matcher per år under fyra års tid. Kontraktet garanterar en lägsta summa per match, men ingen övre.

- Nu tillhör jag definitivt toppen inom K-1. Jag kommer att få ännu bättre matcher än tidigare.

De bästa kämparna i K-1 får mellan en halv och två miljoner per match. Holms kontrakt är alltså värt flera miljoner. Han blir också ett affischnamn och kommer att marknadsföras som en av sportens största stjärnor.

- Det ger mig helt nya möjligheter att träna. Nu kan jag åka utomlands för att få bästa möjliga förutsättningar, säger han.

Redan till nyår är det dags för en ny match. Då ska den svenske vikingen tillbaka till Tokyo för den stora nyårsturneringen "Bombaje" och en stormatch mot ett av de andra toppnamnen i sporten.

Turneringen har fått extra mycket uppmärksamhet eftersom sumobrottaren Taro Akebono då gör premiär i en match mot den förre amerikanska fotbollsstjärnan Bob Sapp.

K-1 - så här fungerar det

Holm – rankad nia i världen

Thomas Arnroth