Henriksson hoppas på Tre Kronor

Höll nollan när Luleå slog Linköping med 1–0

SPORTBLADET

LULEÅ (TT)

Målvakterna Fredrik Norrena och Daniel ''Hento'' Henriksson var rinkens artister när Luleå slog Linköping i en föga underhållande uppgörelse i Coop Arena på söndagseftermiddagen.

Matchen slutade 1-0, och med andra nollan för säsongen hoppas ''Hento'' på att Tre Kronors Hardy Nilsson ska höra av sig under måndagen.

- Det är då landslaget tas ut, och jag tror att chanserna är goda att jag är med, säger Luleåmålvakten.

- Jag vet att jag varit aktuell för den här turneringen, och kommer jag med ska jag göra mitt bästa, säger Daniel Henriksson.

25-åringen från Tornedalen fick stå över Karjala Cup i november, men siktar nu på att i Baltica Brewery Cup i Ryssland få visa att han hör hemma i landslaget.

Mot Linköping spelade han stabilt, motade 29 skott, och redde ut det egna försvarets misstag när Linköping fick vassa kontringslägen.

Jussi Tarviainen, Pekka Tirkkonen, Fredrik Emvall, Mikael Håkansson och Mikko Peltola hade samtliga kanonlägen mot ''Hento'', och drömde förmodligen mardrömmar om räddningarna efteråt.

''Landslagsklass''

- Vi får tacka ''Hento'' för segern i dag. Han höll verkligen landslagsklass, sade Micke Andersson, Luleås tränare.

Finländaren Fredrik Norrena i Linköpings mål höll likvärdig klass i sitt mål.

Den puck han tvingades släppa in i slutet av andra perioden var han chanslös på.

Luleås Kamil Brabenec sköt ett distinkt skott från förlängda blålinjen vid sargen in mot målet, och Johan Tellström fångade upp den och satte den i nät innan Norrena hunnit flytta sig i sidled.

- Det blev lite jobbigt för oss efter målet. Det kom när vi hade tagit över spelet i mitten av andra perioden och kändes lite ologiskt, sade Roger Melin, Linköpings tränare.

Östgötalaget visade upp ett mycket effektivt försvarsspel, med utmärkta backar. Andreas Pihl var en av de bästa.

Haltade framåt

Men framåt haltade det ibland, och nästan undantagslöst i numerärt överläge.

Linköping skapade i stort sett ingenting med en man mer på isen.

- Vi började serien hyggligt när det gäller spel i numerärt överläge, men det har rasat mot slutet, jag vet inte riktigt varför, sade Roger Melin.

Genom segern klättrade Luleå åter upp på slutspelsplats i tabellen, och är nu åtta. Linköping tappade en placering och ligger på sjätte plats.

Per Vallgårda/TT