Snälla TV3, spexa inte till Fotbollskväll

SPORTBLADET

"Om jag ser Anna Järphammar i "Fotbollskväll" tar jag personligen Lidingöbanan till Sune Hellströmmer och stryper honom med Robert Aschbergs behå!"

Tv-spalten har en polare som inte direkt reagerade med en axelryckning över nyheten i fredags att TV3 köpt "Fotbollskväll".

Vännen är i övrigt hyfsat normalt funtad; överlever ett avsnitt av "Farmen" utan mentala blessyrer; men när det kommer till fotboll bara SKA det vara 100% fokus på matchen eller omgången. Som hos ångtelevisionen SVT. Att fotbollens generalsekreterare Hellströmmer då kom i skottgluggen berodde på att denne i ärendet kläckt ur sig något om att "vi måste låta marknadskrafterna bestämma."

Men nu är det en gång för alla som Hellströmmer säger. Så är klockan slagen. Det är bara att sända Mats Nyström & co en tacksam tanke för tio års strävsamt arbete och sedan gilla läget.

Personligen är jag inte särskilt nervös att TV3/ Viasat Sport sviker oss som har Allsvenskan som livselixir. De har redan nu starka kapaciteter i ÖSK:aren Thomas Nordahl, ankaret Claes Åkesson och landets bäste fotbollspratare Henrik Strömblad. Det kommer säkert att förstärkas på expertfronten i bisittarnas eget silly season. Även bland referenterna går det att hitta fria agenter, mångsysslaren Chris Härenstam borde t ex ligga högt på shoppinglistan.

Till min polare och andra olyckskorpar bör också tröstsägas: är TV 3 så dumma att de tramsar till "Fotbollskväll" (respektive kommande mästerskapskval) - risken finns alltid med den här kanalen - lär ändå brutal kritik göra att de strax justerar misstaget. Det var vad som hände när TV3:s hockey-VM gick kalkonfjädrar under tidigt 90-tal.

Men någonstans här i texten bör ändå såväl TV3 som Hellströmmer & co huka en aning där de sitter med varsin pyrande havana på MTG-syltan Pontus in the Greenhouse i huvudstaden.

Man riskerar svensk fotboll

För det finns orosmoln. Spåren förskräcker snarast när vi LÄMNAT det rena tv-sammanhanget, när vi talar om allsvenskan som livsstil, som varumärke.

Hur folkligt förankrat är Tre Kronor 14 år efter att hockey-vm togs över av TV3? Svar: inte särskilt. Att 2,3 miljoner såg vårens VM-final var snarast undantaget som bekräftar regeln i en statistik där TV4 lockat tre gånger så många tittare till VM i handboll och fotboll.

Vad innebär det för den allsvenska hypen om "Fotbollskväll" ses av 50000 på söndagar (i Viasat) och 200000 på måndagar (TV3) istället för som nu 700000 i SVT? Om kvalmatcher ses av en halv miljon i en kanal som bara når 59% av befolkningen.

Kan det vara så att Fotbollförbundet i fredags rentav sålde ut den inhemska fotbollens framtid?

Att vi alltså här och nu vet vad kalaset kostade den mörka dag då allsvenskan är tillbaka vid publiksiffrorna från 1990-talet och ett VM-kval lockar 19.000 till Råsunda.

I så fall betingade den kollapsen ett pris på 100 miljoner kronor.

Självfallet är den summan piss i Mississippi om det går så illa.

Och vad ska SVT göra nu? De bör bl a starta en maffig talkshow om allsvenskan, med alla de bästa tyckarna a la fotbollsshower i Italien, det kan inte gå fel.

Kanal 5 var förhandsfavorit att få fotbollspaketet. Det hade inte känts lika lovande, för att uttrycka det snällt.