Nordmarks comeback hjälpte inte Dif

Timrå vann med 2-1 i Globen

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Karriären tog egentligen slut på de engelska bakgårdarna i Nottingham Panthers för tre år sedan.

Sedan hamnade Djurgården i kris.

Då ställde Robert Nordmark upp igen.

Tisdagskvällens comeback mot Timrå (1-2) gjorde 41-åringen till elitseriens näst äldste spelare genom tiderna.

Den sensationella comebacken blev verklighet sedan back på back klivit åt sidan och ut ur Djurgårdens omklädningsrum som indisponibla.

Johnny Oduya blev den senaste i raden - avstängd i tre matcher för en crosschecking på Färjestads Peter Nordström. Sedan tidigare var backkollegan Richard Lintner också avstängd, och på skadelistan fanns försvarsklipporna Björn Nord och Mika Strömberg.

Det gav problem som krävde en lösning. Då hade nöden ingen lag - och plötsligt fick Djurgården ett lag där Robert Nordmark var ett av namnen.

Egentligen fanns det inte särskilt mycket att snacka om.

- Niklas (Wikegård, Djurgårdstränaren) sa "nu får du fan lira", säger Nordmark med ett leende.

Kan slå Salming

Så Nordmark övergav jobbet som Djurgårdens assisterande tränare, snörde på sig skridskorna och blev elitseriens näst äldste spelare sedan starten 1975/76. Bara Börje Salming (41 år, 7 månader och 2 dagar) har varit äldre än Nordmarks 41 år, 3 månader och 19 dagar.

- Men om jag spelar tills i mars så slår jag honom, säger Nordmark när TT ger honom siffrorna över vem som varit äldst i elitserien.

Med Djurgårdens backkris är det i alla fall möjligt att Nordmark blir kvar i ytterligare några matcher. Han kommer att träna för fullt månaden ut och sedan "får vi se vad som händer".

- Det är upp till Wikegård, säger han.

Snabbt påkommet

I matchen mot Timrå på tisdagskvällen klarade sig Nordmark trots allt hyggligt. Han har hållit i gång med veteranhockey och "sex-sju matcher" med Sundbyberg i division 3.

Hans senaste riktiga match var semifinalen i brittiska ligan med Nottingham mot London Knights i april 2001.

Med Nordmark i laget fick Djurgården gott om rutin i laget, och den förre landslagsbacken försökte spela så enkelt och konkret som möjligt. Det var annars något som Djurgården hade svårt med. Laget skapade många halvchanser, men hade svårt att komma rakt in i situationerna.

Den delen behärskade Timrå betydligt bättre, och segern var till slut rättvis. Laget tog ledningen genom Kent Manderville i mitten av andra perioden och tappade aldrig fart trots Jonathan Hedströms kvitteringsmål i mitten av den tredje.

Segermålet var dock tursamt - en puck via vaden på Djurgårdsmålvakten Björn Bjurling från Timrås skyttekung Markus Matthiasson.

- Men det är väl sånt som kännetecknar en målskytt, säger Timråtränaren Kent Johansson om Matthiasson och hans 17:e mål för säsongen.

Jakob Sillén/TT