Jönssonligan avgjorde mot Frölunda

Färjestad drygade ut serieledningen

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Två snabba mål.

En överlägsen kedja.

Mer behövde inte Färjestad för att besegra Frölunda med 4-2 (2-1, 0-0, 2-1) hemma i Karlstad.

- En av årets bästa matcher, säger FBK-tränaren Tommy Samuelsson.

Både Färjestad och Frölunda var på bästa spelhumör och satsade på offensiv och fartfylld hockey.

Först att få utdelning var Mats Trygg som gav Färjestad ledningen redan efter 1.33 då han pangade in ledningspucken bakom Henrik Lundqvist. Frölundas Oscar Ackeström hade en bra chans att kvittera, men hans skott tog i Sinuhe Wallinheimos kryssribba.

Frölunda fortsatte att spela offensivt och fick mycket riktigt utdelning ganska omgående då Niklas Andersson petade in returen på Kimmo Eronens skott i öppen bur.

Men gästerna fick emellertid bara glädjas i några minuter innan Jörgen Jönsson frispelade Peter Nordström som lyfte in 2-1.

- Vi visste att Färjestad skulle vara taggat och inspirerat och det var vi också. Men vi var lite sena i tanke och handling. 2-1 efter första perioden är ett resultat som vi får vara väldigt nöjda med, säger Frölundas coach Conny Evensson.

Jönssonligan bäst

Inte blev det bättre för gästerna i den andra perioden heller.

Färjestads förstakedja - Jönssonligan med Jörgen Jönsson, Peter Nordström och Pelle Prestberg - var bäst på isen och såg till att värmlänningarna kunde sätta Frölunda under tryck.

- Tycker att vi kom tillbaka lite i andra perioden och vi fick några halvchanser. Men det hjälpte ju inte efter som Färjestad hade ännu fler chanser, suckar Evensson.

Inte för att det spelade någon roll.

Det tryck FBK etablerade i Frölundazonen ledde till - ingenting.

Dieter Kalt träffade stolpen och Mathias Johansson hade en puck i ribban - men närmare kom aldrig värmlänningarna.

- Det är aldrig säkert när man har bara ett mål upp inför sista. Nu fick ju vi några psykologiska mål och spelade sen av matchen bra, anser Tommy Samuelsson.

Avgjorde i powerplay

Inte mer än knappt tre och en halv minut behövde FBK på sig för att avgöra matchen.

Efter 40 sekunder styrde Jonas Frögren in 3-1 i power play.

Knappt tre minuter senare la Peter Nordström in en retur i öppet mål.

Sen spelade det ingen roll att Frölundas Magnus Kahnberg reducerade två minuter före slutet.

- Vi klarar inte av den där utvisningen och de får mål med 20 sekunder kvar. Då var det riktigt tungt, säger Conny Evensson.

Frölundas målvakt Henrik Lundqvist spelade stabilt och höll kvar laget i matchen i den första perioden. I Färjestads glänste Jönssonligan med Jörgen Jönsson, Pelle Prestberg och Peter Nordström. Formationen låg bakom tre av FBK:s fyra mål och skapade chanser i varje byte.

TT