Den nye NHL-kungen

Målfyrverkeri av Näslund: Bra för självförtroendet

SPORTBLADET

Markus Näslund seglar

i från som ensam svensk poängkung i NHL.

Natten mot onsdag fick han en klassisk rubrik i tidningen USA Today, sedan han gjort alla fyra målen för sitt Vancouver:

Näslund-Pittsburgh 4-3.

Foto: AP
Näslund-Pittsburgh 4-3 Markus Näslund gjorde samtliga fyra mål mot Pittsburgh - med föräldrarna på läktaren. Nu leder svensken hela NHL:s poängliga.

Två år i rad har Markus varit tvåa i NHL:s poängliga och han är 2000-talets bäste poängplockare i NHL.

Men han har aldrig nått ända fram.

I fjol blev han passerad av kompisen Peter Forsberg i absolut sista omgången.

Men Näslunds fyra mål tog honom till förstaplatsen i NHL:s poängliga och till en fjärde i skytteligan.

- Det är naturligtvis bra för självförtroendet att få göra fyra mål och det visar hur viktigt det är att skjuta, säger Näslund till tidningen Vancouver Sun.

- Jag har inte gjort så många mål som jag har velat tidigare. Men det bästa med den här matchen, var att vi lyckades vinna trots att vi spelade dåligt.

Bröt benet

Markus Näslund gjorde comeback efter att ha vilat en match på grund av en ljumskskada. Det var första matchen han missade sedan han bröt benet och missade de tio sista matcherna säsongen 1999-00.

Föräldrarna Sture och Ulla - i Vancouver för att fira jul satt på läktaren och såg sonens målfyrverkeri.

- Det är alltid trevligt att göra mål när de är här, säger Markus.

Det var andra gången i karriären Markus Näslund gjorde fyra mål i en match. Senast var för nästan exakt ett år sedan, mot Edmonton den 14 december 2002.

Amatör i målet

Det var annars stor dramatik i Vancouver inför matchen mot Pittsburgh.

Målvakten Dan Cloutier skadade ljumsken på förmiddagsträningen inför matchen, så Johan Hedberg fick för första gången stå två matcher i rad.

Problemet var att hitta en reservmålvakt till matchen.

Därför fick man snabbt låna in universitetsmålvakten Chris Levesque.

Den 23-årige amatören satt och pluggade i universitetsbiblioteket, då några representanter från Vancouver stormade in och meddelade att han skulle debutera i NHL några timmar senare.

Det var väldigt nära att han fick hoppa in, då Johan Hedberg knockades efter en kollision med Pittsburghs Konstantin Koltsov i första perioden. Hedbergs mask åkte av och han låg utslagen på isen i flera minuter, men kunde resa sig och fortsätta.

Mats Wennerholm