Juve gav oss 7 bevis på att det inte är kris

SPORTBLADET

Juventus behövde inte gårdagens seger mot Olympiakos för att gå vidare i Champions League.

Men segern var viktig för att bevisa för italienarna att Juventus INTE är i kris. På lördag väntar dock ett mycket svårare formprov i ligan mot Parma.

Att påstå att en idrottsman eller idrottskvinna eller ett lag är "slut" vid första tecken på svaghet, är som bekant en sjuka i sportens värld. Om Italiens 57 miljoner fotbollsexperter måste sägas att de höll sig ända tills i lördags, när Juventus förlorade sin tredje match på en vecka. Men då bröt helvetet lös.

Vi hade ju vant oss vid att Alessandro Del Piero, David Trezeguet & Co gick ut på planen och vann. Lätt som en plätt. Till synes utan ansträngning. Med första eller andra uppsättningen spelare, mot vilken motståndare som helst.

I värsta fall spelade de oavgjort och de hade alltid domaren på sin sida. Om matchen inte gick Juventus väg, blev det så småningom en straff. Och den satte Del Piero, lika säkert som att solen går upp varje morgon. Helt i enlighet med den logiken, ledde Juventus ligan. Som vanligt.

Men så kom den 29 november och Juventus förlorade överraskande hemma mot Inter, med 3-1. Tillfälligt avbrott i segerräckan, lydde klubbens analys av situationen.

I denna anda åkte den italienska segermaskinen till Dortmund den 3 december för att spela sin tidigare uppskjutna match i Champions League mot turkiska Galatasaray.

Stryk av Galatasaray

Dags för nederlag nummer 2. 2-0 till turkarna. Inom loppet av fem dagar grusade Juventus sina egna vackraste drömmar: att fortsätta gå obesegrat genom Serie A och Champions League. Sånt är livet, sade Juventus tränare Marcello Lippi och försökte se oberörd ut. För övrigt såg han över huvud taget inget samband mellan de två förlusterna. Rena tillfälligheterna.

Det skulle möjligen vara att Juventus släppte in tre respektive två mål och själv bara åstadkommit ett på två matcher. Vågar man framföra lite kritik mot försvaret? Och ursäkta, varför sitter Edgard Davids på bänken?

Det visade sig att de frågorna inte var populära. Inte heller ordet kris. Lippi blev förbannad som bara han kan. För den drabbade känns det som att bli inlåst i en frysbox. Det vet journalister som har drabbats av den stora lippiska kylan. Och det vet spelarna. Oroligare än de ville visa, trädde Juventus stolta mannar ut på planen på Olympiastadion i lördags för att möta säsongens ojämnt presterande upplaga av Lazio och skingra misstankarna om att något inte är som det ska i Juventus.

Hade inte en chans

Men just den kvällen var Mancinis gossar på hugget.

Juventus hade faktiskt aldrig en chans. Precis som i matchen mot Inter verkade Juve vilset, trött och tvehågset. Försvaret läckte som ett såll och mittfältet var okreativt. Trezeguet stod ensam och övergiven framför Lazios mål och fick inga bollar av Mauro Camoranesi, Pavel Nedved och Alex Del Piero. 2-0 till Lazio.

Nu tvingades Lippi erkänna att det faktiskt är lite si och så med laget just nu. En dalgång, en svacka, lite hybris kanske. Den italienska sportpressens spioner konstaterade att spelarna kom tillbaka från Rom klockan tre på natten, men började träna klockan 11 påföljande morgon, framför en sammanbiten Lippi.

Klubbledningen som dittills förnekat alla problem dammsuger enligt uppgift spelarmarknaden efter goda försvarare som är lediga omgående. Ordet kris får inte uttalas men uj, uj, uj så nervöst det är i klubbledningen!

Det känns säkert bättre nu, efter segern mot Olympiakos. Lippi verkade lättad i går kväll. Men om en match slutar 7-0, beror det onekligen på att förloraren är ordentligt underlägsen. Det är inte särskilt svårt att vinna mot en motståndare som har gett upp. Segern i går var viktig för Juventus psykologiskt. Men det verkliga provet på Juventus form får vi se mot Parma på lördag. Under krisveckan har Roma och Milan gått om Juventus i tabellen.