Obotlig nervsjukdom dödar fotbollsproffs

70 proffs drabbade

SPORTBLADET

Ovanligt många italienska fotbollsspelare dör av den sällsynta nervsjukdomen ALS.

Proffsspelarna drabbas även av leukemi och olika former av magcancer oftare än övriga italienare.

Orsakerna misstänks vara dopning – eller bekämpningsmedel.

Förra året avled Gianluca Signorini, endast 42 år gammal, efter en framgångsrik karriär i bland annat Parma, Roma och Sampdoria.

Han dog i den ovanliga nervsjukdomen ALS, en obotlig sjukdom som får musklerna att förtvina, som brukar uppträda först i 55-årsåldern.

Signorini är bara en av många gamla proffsspelare som avlidit i den ovanliga nervsjukdomen de senaste 40 åren.

När den italienske undersökningsdomaren Raffaele Guariniello granskade 24 000 tidigare fotbollsproffs fann han att 70 av dem drabbats av ALS.

I resten av befolkningen drabbas sjukdomen bara två personer av 100 000.

Leukemi och tarmcancer

Studien visar även att de gamla proffsen dubbelt så ofta som resten av befolkningen drabbats av leukemi och cancer i tarmar, lever och bukspottkörtel, skriver Svenska Dagbladet.

En förklaring till den kraftiga överrepresentationen av de många sjukdomarna är dopning. Det hävdar i alla fall Raffaele Guariniello, som gjort undersökningen av de gamla proffsens läkarjournaler som ett led i sin process mot Juventus biträdande direktör och läkare, som anklagas för att dopat spelarna 1994-1998.

Det råder inget tvivel om att dopning förekommer. Vid en razzia mot Juventus omklädningsrum 1998 påträffades sammanlagt 281 preparat, varav många dopningsklassade.

Men enligt den svenske neurologen Lou Brundin tror snarare att de många ALS-fallen beror på de bekämpningsmedel som de italienska fotbollsplanerna sprutas med, skriver SvD.

Fakta: ALS

Fredrik Rundkvist