Spelmarknadskriget trappas upp

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Det brittiska spelbolaget Ladbrokes trappar upp det svenska spelmarknadskriget och ansökte på torsdagen om tillstånd att anordna vadslagning och spel på den svenska marknaden.

Samtidigt anmäler Ladbrokes den svenska och finländska staten för brott mot EU:s konkurrensregler.

- Vi har ansökt förut men höstens domar i EU-domstolen tycker vi visar att det svenska spelmonopolet inte kan upprätthållas, säger Ladbrokes svenska vd Douglas Roos till TT.

I likhet med brittiska Unibet, anmäler Ladbrokes staten för brott mot EU:s konkurrensregler. Man vill att EU-kommissionen ska ta ställning till det svenska spelmonopolet och förbudet att annonsera i Svenska medier för spel på företagens spelsajter på internet.

Fängelse

- Jag kan inte förstå att det är fritt fram för Svenska spel och ATG att annonsera och till och med driva tv-kanaler med enda syftet att öka spelandet för sammanlagt 1,3 miljarder om året, samtidigt som jag riskerar två års fängelse om jag sätter in en tidningsannons, säger Douglas Roos.

Börsnoterade Ladbrokes med en omsättning på spel och vadslagning på 50 miljarder om året har i flera år försökt etablera sig i Sverige och på den nordiska marknaden. Alla försök har slagits ned av finansdepartementet eller lotteriinspektionen. Lotterilagstiftningen syftar till att upprätthålla ett svensk spelmonopol. Orsaken är att rädda svenska folket undan spelberoende och att garantera att de statliga spelinkomsterna går tillbaka till spelarna i form av till exempel bidrag till idrottsrörelsen.

Morgonluft

Två domar i EU-domstolen under hösten har fått de internationella spelbolagen att vädra morgonluft. Enligt deras tolkningar slår domstolen fast att monopolen strider mot konkurrenslagstiftningen. Ett av fallen gällde italienska förhållanden.

- Men det spelar ingen roll. En EU-dom gäller i hela EU, säger Douglas Roos.

Inte överraskande tycker finansdepartementet och dess vapendragare Lotteriinspektionen annorlunda.

"De nya domarna liksom tidigare visar att vi har rätt till nationella särbestämmelser och att behålla vårt spelmonopol", brukar det heta från det hållet. Med motiveringen att lagstiftningen är till för att skydda medborgarna.

- Rent nys, det handlar om ekonomi och inget annat och det vill vi att EU-kommissionen ska syna, säger Douglas Roos.

Ansvar

- Om finansminister Ringholm är klok bjuder han in till samtal så att vi gemensamt kan komma fram till en ordning där spelmarknaden öppnas och att den omgärdas av ett regelverk som vi har att rätta oss efter. Jag tror att det skulle innebära stora möjligheter att öka intäkterna till staten och satsningen på till exempel spelmissbruksvård, säger Douglas Roos.

Han vill gärna se snabba ryck. Den juridiska tågordningen genom EU kommer annars att dra ut flera år i tiden.

- I dag är det intressant för oss att etablera verksamhet i Sverige. Om två år med snabbt växande internet är kanske läget ett annat, det vet vi inte i dag, säger Douglas Roos.

Anders Lignell/TT