Emma Igelström tog silver med guldsmak

Sverige tog två silver i kortbane-EM

SPORTBLADET

DUBLIN

Hon är tjejen som det brukar glimma av guld om.

Men även ett silver kan vara guld värt - om det visar att en stukad stjärna som Emma Igelström är på väg tillbaka.

- I dag känns det som jag har vunnit ett silver, sade Igelström som tog ett av två svenska silver under inledningsdagen av kortbane-EM i Dublin.

Det andra tog det svenska herrlaget på 4x50 m medley och var riktigt överraskande. Stefan Nystrands avslutande raketsträcka förde Sverige upp från sjätte plats till silver. En riktig höjdare för Nystrand också som minuterna innan missat medalj med tre hundradelars marginal på 50 m fritt.

Den första mästerskapsdagen i National Aquatic Center i Dublin var en nervös dag för svensk simning.

Efter debaclet i VM i Barcelona med svenskt stjärnfall på löpande band och bara en enda medalj som facit fanns det massor av frågetecken.

Tveksam början

När det gällde Emma Igelström var förbundskaptenen Hasse Bergqvist rejält orolig efter försök och semifinal på 50 m bröstsim. Visserligen hade Igelström nått final, men...

- Hon simmade inte bra i försök och semi och med sin insats i VM i ryggen så blev man ju lite orolig. Därför är hennes insats i finalen det jag är mest nöjd med i dag. Hon lyckades plocka i hop alla bitar och göra ett riktigt bra lopp, sade Bergqvist.

Sydafrikafödda tyskan Sarah Poewe var den enda som knäckte Igelström och vann på 30,40. Emma noterade 30,59 och sänkte sig med 37 hundradelar från semifinalen.

- Det är jag riktigt nöjd med. Det är ju en jättekapning på 50 m och min bästa tid i höst. Det känns verkligen bra med den här insatsen, nu ser jag fram emot 200 (på fredagen) och 100 (final på söndag) också, sade hon.

Trean Jelena Bogonazova, Ryssland, var fyra tiondelar bakom Igelström som hade tre raka guld i kortbane-EM på sträckan men nu fick den bruten.

Nöjd Nystrand

Även Stefan Nystrand jagade sin fjärde raka titel på 50 m fritt - men trots en fjärdeplats var han nöjd när han summerade sin insats, speciellt med tanke på lagkappssilvret.

- Jag hade inte ens tänkt simma kortbane-EM utan stanna hemma och träna för långbane-EM och OS, berättade han.

Förbundskaptenen Bergqvist lyckades övertyga Nystrand både om att simma i Dublin och ställa upp på 50 m fritt. Som så många andra hade även Stefan Nystrand ett helt misslyckat VM i Barcelona.

- Jag tycker det är farligt att smyga undan när det har gått dåligt. Det är bättre att ta tag i saker på en gång och simma här. Stefan är definitivt tillbaka, Emma ser ut att vara det men där vill jag se henne i återstående lopp innan jag slår fast det. Stefan gjorde ett fantastiskt lopp i lagkappen, synd att han inte fick till det riktigt lika bra individuellt.

Små marginaler

På 50 m fritt var det tätt, tätt och Nystrand var bara 15 hundradelar efter segrande britten Mark Foster och tre hundradelar efter bronsmannen Bartosz Kizierowski, Polen. I lagkappen 4x50 m medley var Stefan Nystrand snabbast av alla (20,80) på sista sträckan och slog till och med holländske fartfantomen Pieter van den Hoogenband med 15 hundradelar. Utan Lars Frölander var det oväntat att Sverige skulle ta medalj. Men kvartetten Jens Petersson (rygg), Martin Gustavsson (bröst), Björn Lundin (fjäril) och Nystrand gjorde topplopp med den sistnämnde som tungan på vågen. Tyskland var i en klass för sig och putsade sitt eget världsrekord med 26 hundradelar till 1.34,46 och Sverige hade 1.36,28. Schweiz (1.36,65) slutade trea.

Göran Sundberg/TT