Makalös vändning när SSK snuvade Timrå

Hämtade in tremålsunderläge på fyra minuter

SPORTBLADET

TIMRÅ

Södertälje var nedslagna och nästan uträknade vid ställningen 1-4.

Men på fyra minuter fick matchen liv igen sedan SSK kvitterat till 4-4.

Jumbolaget SSK släppte aldrig segervittringen utan kämpade till sig en välförtjänt seger med 6-5 (1-2,4-2, 1-1) i Timrå.

- En helt otrolig match. En sådan här vändning har jag sällan varit med om, sade Södertäljetränaren Timo Lahtinen efter den sensationella segern.

De 4 574 åskådarna var nog övertygade om att Södertälje skulle åka på en ny utspelning i Timrå ishall när halva matchen var spelad och Timrå hade en till synes kassaskåpssäker seger på gång.

Dåligt försvarsjobb

- Vi får skylla oss själva att matchen gled oss ur händerna. Det verkade som om vi börjat fira jul redan. Vi glömde helt bort att jobba i egen zon - och det straffade sig, sade Timråtränaren Kenta Johansson.

Vid ställningen 1-4 beordrade Timo Lahtinen sin målvakt Rolf Wanhainen till avbytarbåset och satte in reservmålvakten Magnus Lindquist.

- Rolf hade släppt in de två första skotten han hade på sig och jag kände att jag måste göra något för att få liv i matchen och det visade sig vara rätt, sade Timo Lahtinen.

Tre snabba mål

Tre mål på mindre än fyra minuter - och vid ställningen 4-4 hade Södertälje fått rejäl segervittring.

När 38 sekunder var kvar av andra perioden var vändningen ett faktum då Patrik Zetterberg prickade in 5-4 bakom Timråmålvakten Kimmo Kapanen.

Valeri Krykov kvitterade till 5-5 - fjärde målet för Timrå i power play. Och plötsligt kändes det som om Timrå var på väg att vända matchen igen.

Men SSK-spelarna visade än en gång prov på sin starka moral. När Kimmo Kapanen inte lyckades hålla pucken utan släppte ifrån sig ännu en retur såg SSK sin chans och Peter Messa blev matchvinnare genom att pricka in 6-5.

Stark moral gav SSK segern

- Vi förlorade på ett svagt defensivt jobb, men som matchen gestaltade sig så vann Södertälje fullt rättvist, konstaterade Timråtränaren Kent Johansson.

Kimmo Kapanen som glatt hemmapubliken med en lång rad av toppmatcher var den här kvällen rätt mänsklig i Timråmålet och släppte till alldeles för många returer, vilket målhungriga SSK-forwards utnyttjade på nästa sätt.

I första halvan av matchen visade Timrås starka anfallstrio Niklas Nordgren, Valeri Krykov och Robert Carlsson upp ett härligt och fartfyllt spel, men även den trio somnade in i matchens andra halva,

SSK:s seger var frukten av en gedigen kämpainsats där det var moral och lagspel som ska premieras, men backen Jan Huokko och tvåmålsskytten Joakim Eriksson var de spelare som visade vägen för SSK:s makalösa vändning.

Ove Byström/TT

ARTIKELN HANDLAR OM