Domaren i centrum i Gavlerinken

Linköping fick tveksam kvittering godkänd

SPORTBLADET

GÄVLE

Reprisen visade tydligt hur Tim Eriksson sparkade in pucken och att buren var ur sitt läge.

Men domaren Sören Persson godkände målet - utan att ta hjälp av videoassistans - vilket innebar att Linköping fick till förlängning och straffar borta mot Brynäs.

- Jävligt nonchalant av Persson. När lampan lyser vill de påkalla uppmärksamhet uppifrån, dundrade Brynästränaren Gunnar Persson efteråt.

Det blev några dramatiska slutminuter under ordinarie matchtid. Fredrik Norrena hade lämnat LHC:s mål och Linköping låg på i anfallszon. Efter 18.49 gick också pucken i mål, men det följdes av högljudda protester från såväl hemmalaget som publiken.

Men de som väntade på en videobedömning fick fel. Domaren får inte kolla videon i en misstänkt sparksituation, däremot om målburen var ur läge eller ej. Vilket reprisen också visade.

- De är tre domare på isen som måste samarbeta. Det ser ut som en sparkrörelse och målburen var också misstänkt, sade Gunnar Persson.

Sören Persson dömde sin andra elitseriematch och valde att inte närvara på presskonferensen, trots önskemål om detta. Han valde däremot att godkänna målet vilket gjorde att visslingarna från publiken, som såg sparken på jumbotronens repris, blev allt intensivare.

- Det ska inte upp på jumbotronen, det är där misstaget görs, tyckte Linköpings assisterande Johan Hemlin, som inte tyckte Tim Erikssons spark var medveten.

Efter en mållös förlängning kunde hemmalaget vinna straffläggningen. Ove Molin och Mikael Lind satte sina straffar för hemmalaget, medan bara Fredrik Emvall lyckades näta för Linköping.

"Rätt" målskyttar

Men redan efter första perioden såg man ut som ett vinnande lag:

Återkommande målskyttar trodde alla inför säsongen. Men verkligheten var varit en annan fram till segermatchen mot Linköping.

- Skönt att de får göra mål, sade Gunnar Persson, som inte hade någon vetskap om de rykten som placerar Anger i HV 71.

Att det "lossnat" för de förväntade målskyttarna är kanske att ta i. Men det vi såg av Jonas Soling och Niklas Anger i inledningen av sista matchen innan jul var ett steg i rätt riktning för de forna landslagsmännen.

- Annars var vi lite virriga och 2-0 var kanske inte rättvist, sade Persson.

Tråkig trend

En stark Linköpingspress fick ett abrupt slut efter sju minuter när Per Eklund drog på sig en onödig utvisning i anfallszon.

Det vände matchen. Och Jonas Solings tråkiga trend.

Peter Nylander låg bakom målet efter att först ha avstyrt Mikko Peltolas friläge och sedan startat ett anfall som via Jakob Johansson bakom mål hittade Soling framför mål.

Omarkerad - på rätt plats. Precis som det borde ha varit betydligt fler gånger denna vinter för den nu skadefria forwarden.

Tre minuter senare var det Niklas Angers tur att slå in sitt tredje mål.

Stor vilja låg bakom inbrytningen framför mål där pucken letade sig in bakom Fredrik Norrena.

Lars Frank/TT