Kammerling tog Sveriges första guld i kortbane-EM

Silver till lagkappslaget

SPORTBLADET

DUBLIN (TT:S UTSÄNDE)

Två medaljer - på 20 minuter.

Anna-Karin Kammerling virvlade först hem ett guld på paradgrenen 50 m fjäril - och sedan kastade hon sig rakt in i damernas lagkapp på 4x50 m fritt där Sverige tog silver.

- Det var inga problem. Det är alltid så roligt att få kliva in i ett lag och simma med de andra tjejerna, sade Kammerling när finalstressen övergått i medaljlugn.

Foto: BILDBYRÅN
UNDERBART ÄR KORT Anna-Karin Kammerling vann som väntat 50 m fjäril vid kortbane-EM i Dublin.

Den pålitlige Sundsvallssimmerskans guld på 50 m fjäril var efterlängtat. Det var nästan på dagen ett år sedan det senaste svenska mästerskapsguldet som kom på kortbane-EM i Tyskland förra året.

VM i Barcelona blev ju guldlöst och ett enda långt lidande för Sverige.

Trots att Kammerling fokuserat på allt annat än snabbhetsträning under hösten vann världsrekordhållerskan klart på 25,91 - 34 hundradelar före slovakiskan Martina Moravcova.

- Med tanke på OS så har jag kört många och långa pass med kondition och inte så mycket fart och snabbhet, berättade hon.

Kraft och styrka

- Så det här guldet tog jag mer på styrka och kraftfull simning än snabbhet och explosivitet. Tiden (55 hundradelar över hennes världsrekord) är jag inte så nöjd med, men det är väl guldet man får se till. Det känns skönt att få ta det, sade hon.

Johanna Sjöberg slutade sjua med 26,73. För Kammerling var det fjärde EM-guldet på distansen i kort bana på de fem senaste mästerskapen.

Knappt hade hon andats ut efter guldet förrän det var ny medaljjakt på 4x50 m fritt. Där gjorde nya Claire Hedenskog tillsammans med Kammerling, Johanna Sjöberg och Josefin Lillhage ett kanonlopp, gick under det världsrekord som Holland satt i försöken men fick ändå nöja sig med silver. Holland putsade nämligen rekordet ännu en gång och noterade 1.37,52 - 16 hundradelar snabbare än svenskorna. Rekordet som gällde före fredagen var ''Blågult'' från år 2000 på 1.38,21.

Snabb Lillhage

Josefin Lillhage simmade sistasträckan för Sverige och noterade fantastiska 23,83 - bara holländskan Marleen Veldhuis var snabbare. Lillhage som också blev fyra i finalen på 100 m fritt har 200 meter som specialdistans och var inte alls medveten om hur fort hon simmat.

- Jag simmar ju så sällan 50 meter så jag trodde jag hade gjort ett dåligt lopp eftersom jag inte var först. Men sedan fick jag höra att Holland hade varit i ledning hela tiden, skrattade hon.

''Tråkig placering''

På 100 m fritt var hon bara 16 hundradelar från medalj med tiden 53,62. Fransyskan Malia Metella vann överraskande guld på 53,15 före Veldhuis och finländskan Hanna-Maria Seppälä på tredje plats. Johanna Sjöberg slutade sexa.

- Jag är jättenöjd med tiden (personligt rekord), men det är tråkigt att komma fyra. Det är den värsta placeringen som finns, speciellt när man är så nära, sade Lillhage som tog brons på 200 m fritt i fjol och med sin fina form nu ser ut att kunna slåss om de ädlaste medaljerna.

Bröstsimmaren Martin Gustavsson - som också gillar 200-metersdistansen bäst - blev fyra på 100 m bröstsim på 59,08 och hade tre tiondelar ned till en medalj. Britten James Gibson vann på 58,03.

Det var inte bara Hollands simdamer som slog världsrekord under den andra EM-dagen. Milorad Cavic, Serbien-Montenegro, slog till på 100 m fjäril med 50,02 och putsade tyske favoriten och silvermedaljören Thomas Ruppraths tidigare rekord med åtta hundradelar.

Göran Sundberg/TT