Tredje raka EM-guldet för curlingdamerna

”Oj vilken nervpärs”

SPORTBLADET

COURMAYEUR (TT)

För tredje gången i följd är Sverige - och lag Anette Norberg - Europamästare i curling. I lördagens final vann svenskorna med 7-6 över Schweiz - trots underläge med 5-6 inför den sista omgången.

- Oj vilken nervpärs. Jag tror aldrig jag varit med om en sådan här final förut, sade Anette Norberg efter hennes fjärde EM-guld i karriären.

Däremot blev det finalförlust för herrarna - 5-11 mot Skottland.

Att lag Anette Norberg som helhet var förtjänta av EM-guldet råder inget tvivel om. Svenskorna gick obesegrade igenom hela mästerskapet - först med nio segrar av nio möjliga i grundserien, sedan 9-3 mot Skottland i semifinalen och så 7-6 mot schweiziskorna i finalen.

I laget ingår utöver skippern Anette Norberg också Eva Lund, Cathrine Norberg, Anna Bergström och reserven Maria Prytz.

EM-guldet var Anette Norbergs fjärde i karriären. Dels har hon vunnit de senaste tre åren, dels 1988 som trea i Elisabeth Högströms lag. Bara ''Bettan'' Högström har fler EM-guld, fem, och Anette tangerade nu Umeålaget Elisabet Gustafsons fyra EM-guld.

Hårt om segern

Men på lördagen var det trots allt långt ifrån självklart att svenskorna skulle ta hem segern. Matchen avgjordes inte förrän med sista stenen, en indragning för två poäng av skippern Anette Norberg sedan Schweiz lett med 6-5 före den sista omgången.

Sverige fick under första halvan av matchen inte alls spelet att stämma vilket sporrade det schweiziska laget till bra spel. Svenskorna hade svårt att ta vara på de tillfällen till övertag som uppstod.

I femte omgången spelade svenskorna rent dåligt och Anette Norberg fick en mycket svår sned framknack för att rädda en poäng. Den gick inte hem utan Schweiz ökade till 3-1.

I sjunde omgången började det svenska spelet att förbättras avsevärt, och före schweizerskippern Luzia Ebnöthers sista sten låg Sverige inne med tre poängstenar. Men Ebnöther räddade situationen vilket innebar en poäng och schweizisk ledning med 4-2.

Vändningen i matchen kom i den åttonde omgången. Bra svenskt spel i förening med några schweiziska missar innebar att Anette hade chansen att med sin sista sten ge Sverige hela fyra poäng. Tyvärr träffade hon lite fel på Schweiz poängsten så att spelstenen gled ur boet men tre poäng till Sverige innebar ledning i matchen för första gången.

Gled förbi

Schweiz svarade dock genom att tillbaka ledningen med en tvåa.

Därför behövde Sverige två poäng för att försvara sin EM-titel.

Det såg länge trögt ut, men så lyckades Anette Norberg komma runt en gard och slå bort Schweiz halvgömda poängsten. Därmed hade Sverige de två stenar som krävdes för seger.

Schweiz hade dock en sten kvar. Luzia Ebnöther försökte slå bort Anettes sten och sedan vicka över mot den andra svenska stenen på andra kanten av boet. Slaget såg ut att lyckas men den schweiziska stenen gled förbi den svenska och nu hade Anette guldläge. Hennes indragning i boet var perfekt och EM-guldet var säkrat.

- Det var en jobbig match, sade Anette Norberg.

- Vi fick inte alls till vårt spel i början och tog inte till vara de chanser som uppstod. Men som tur var gjorde Ebnöther några taktiska misstag i slutet och gav oss chansen att komma in i matchen igen.

Sveriges herrar - skippern Peja Lindholm, Thomas Nordin, Magnus Swartling, Peter Narup och reserven Anders Kraupp - lyckades inte följa upp damernas framgång med ett nyt guld. I finalen vann Skottland med klara 11-5.

- Skottarna spelade betydligt bättre än oss så förlusten var inte så mycket att säga om. Totalt sett är vi nöjda med en medalj men det är klart att vi hade helst vunnit finalen, kommenterade Peja Lindholm.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM