Femte raka segern på 4X50 meter medley

Andra guldet i kortbane-EM

SPORTBLADET

DUBLIN (TT:S UTSÄNDE)

I nästan 20 års tid drömde hon om en landslagschans.

När den till slut kom blev det jättesuccé och guld i lagkappen på 4x50 m medley för Emelie Kierkegaard, 26.

- Jag var jättenervös inför starten så det känns skönt att det lyckades, sade Kierkegaard som till vardags jobbar som påkläderska på operan och som hobby samlar - gympadojor!

Foto: BILDBYRÅN
GULDLAGET Johanna Sjöberg, Emma Igelström, Emelie Kierkegaard och Josefin Lillhage.

Kierkegaard är den äldsta mästerskapsdebutanten i ett svenskt simlandslag genom tiderna.

De flesta nykomlingar brukar vara i tonåren när de tar plats i simlandslaget. Några har passerat 20 när de första gången drar på sig landslagsdräkten.

- Jag har aldrig varit bättre och har mognat i min simning. Förut körde jag bara på utan struktur. Tidigare var jag också lite rädd när det väl gällde - nu kan jag inte vänta på nästa lopp, sade hon.

26-åringen från Spårvägen har 50 m rygg som specialdistans och pallade för trycket trots att det var en nervig mästerskapsfinal hon ställdes inför på lördagen. Hon simmade strax över sitt nysatta personliga rekord, noterade 28,69 och var femma på öppningssträckan. Men än viktigare - hon såg till att Sverige var med i guldmatchen.

Lillhage höll undan

Emma Igelström förde upp Sverige till tredje plats på bröstsimmet, Johanna Sjöberg såg till att laget var i knapp ledning efter fjärilssträckan och Josefin Lillhage behöll ledningen in i mål. Segertiden blev 1.48,79 - sex hundradelar före favoriten Tyskland och 31 före Holland.

Sverige vann medleylagkappen på kortbane-EM för femte året i rad. En otrolig prestation med tanke på att två världsrekordhållare saknades - frisimsstjärnan Therese Alshammar och fjärilsmästaren Anna-Karin Kammerling.

- Egentligen ska Tyskland vinna det här enkelt. Men tjejerna gjorde en jätteprestation. Eftersom Emelie är ny så kan jag erkänna att jag var lite orolig för startsträckan - men hon gjorde en jätteprestation. Att som debutant kliva in som hon gjort är imponerande. Och jag är glad att hon strök sig från omsimmet, sade förbundskaptenen Hasse Bergqvist.

Gav bort finalchans

Kierkegaard kunde nämligen ha fått två lopp till individuellt, förutom de två hon redan hade gjort i försöken och semifinalen på 50 m rygg. Hennes semifinaltid 28,53 visade sig nämligen vara exakt densamma som schweiziskan Carla Stampfli och som delade totalåttor behövdes omsimning om en finalplats.

Men Kierkegaard strök sig med tanke på lagkappen.

- Det kunde ha blivit två lopp till - och jag har ingen erfarenhet av att simma så mycket. Det hade nog inte gått, skrattade hon.

Efter sin succédebut i landslaget siktar hon på fler mästerskapsplatser.

- Jag simmade min första tävling 1984. Sedan dess har man ju drömt om landslaget, och nu vill jag vidare, sade hon.

Siktar på EM

Eftersom specialdistansen inte är OS-gren så är målen för nästa år att komma med till långbane-EM i Madrid och kortbane-VM i Indianapolis.

Till vardags jobbar hon som påkläderska på operan. Inget vanligt jobb, direkt.

- Jag har kommit in tack vare släktingar. Jag har ansvar för kostymer och i bland är jobbet som det låter när det är bråttom med klädbyten under en föreställning, berättade hon.

Och så var det där med gympaskorna. Hemma i vardagsrummet har hon 100 par på en hylla.

Varför börjar man samla på gympaskor?

- Det slår väl slint...Nä, det är väl som med annat. Man hittar ett par som är udda och sedan börjar man leta efter fler. Skorna är mina bebisar. Jag kan låna ut vad som helst utom gympadojorna. Sedan har jag dagar då jag vårdar och rengör dem. Drömmen vore att komma upp i 365 par. Då kunde man ha olika varje dag i ett år!

Göran Sundberg/TT