Lillhage och Sjöberg tog varsitt silver

”Kul att ta en individuell medalj också”

SPORTBLADET

DUBLIN (TT:S UTSÄNDE)

I vanliga fall är de pålitliga lagkappssimmerskor.

På söndagen fick de kliva fram och ta individuell medalj.

Josefin Lillhage och Johanna Sjöberg fixade varsitt silver den sista dagen i kortbane-EM.

- Kul att ta en medalj individuellt också. Det betyder mycket, sade Sjöberg.

Men det var inte direkt så att det sprudlade om Johanna Sjöberg och Josefin Lillhage efteråt. Båda hade högre mål efter imponerande höstsäsonger.

Lillhage är den av de två som mest har förknippats som en lagkappssimmare. Söndagens silver på 200 m fritt var hennes fjärde individuella i karriären. Hon var också den som var närmast ett guld.

Vid sista vändningen efter 175 meter var det i det närmaste lika mellan brittiskan Melanie Marshall, Lillhage och vitryskan Alena Poptjanka. Men brittiskan spurtade bäst och vann till slut rätt klart på 1.55,10. Lillhage krossade sitt eget svenska rekord och 1.55,57 var en kapning med 61 hundradelar. Poptjanka var nio hundradelar efter Lillhage.

- Jag är nöjd med tiden men när man är så nära guldet vill man självklart vinna. Vi låg ju lika så länge, men hon var starkast sista längden, sade Lillhage.

Sliten

Kanske hade svenskan nått ända fram till guldet om hon hade haft ett mer mänskligt EM. Väsbysimmerskan har också simmat 100 m fritt, 400 m fritt och bägge lagkapperna.

- De två loppen på 400 (i lördags) satt i mer än vad jag trott. Jag hade ont i benen. Den här gången ville jag simma mycket, men det är väl 400 som jag tar bort i framtiden, sade hon.

Lillhage var en av få blågula som gjorde en bra insats på VM i Barcelona, slutade sexa på 200 m fritt och hennes tränare Pär Gabrielsson tror att en OS-medalj är möjlig om utvecklingen fortsätter.

- Final är mitt första mål, men väl i en final tror jag att det kan bli medalj, sade hon.

Första på två år

Johanna Sjöberg har tagit många individuella mästerskapsmedaljer genom åren, bland annat tre EM-guld och två VM-silver individuellt i kort bana. Men söndagens silver på 100 m fjäril var hennes första individuella mästerskapsmedalj på två år.

- Jag är inte riktigt i storform. Jag har simmat snabbare i höst, bland annat på ett GP hemma så jag är lite besviken. Jag var sjuk för två veckor sedan, kanske spelar det in. Jag känner mig tung och seg i kroppen och hade hoppats göra ett bättre EM, sade hon.

Sjöberg var med 58,23 en halv sekund över sitt svenska rekord från 1999 och 98 hundradelar efter överlägsna segrarinnan Martina Moravcova, Slovakien. Däremot vann Sjöberg spurtduellen mot trean Alena Poptjanka, Vitryssland, med tre hundradelar.

Nära för Emma

Emma Igelström missade medalj med fyra hundradelar på 100 m bröstsim och noterade 1.06,72 - över 1,5 sekunder långsammare än hennes Europarekord. Sarah Poewe, Tyskland, vann på 1.06,31.

Herrlaget på 4x50 m fritt var i ledning efter tre av fyra sträckor men blev till slut fyra på 1.26,40. Kvartetten David Nordenlilja, Stefan Nystrand, Marcus Piehl och Erik Dorch var en tiondel efter Ukraina på bronsplats. Holland vann på 1.25,55 och slog världsrekord.

Finländaren Jani Sievinen tog sitt andra EM-guld när han delade guldet på 100 m medley med slovenen Peter Mankoc (53,35). Sievinen tog guld också på dubbla medleydistansen.

Göran Sundberg/TT