Linköping upp på fjärde plats

”Det är säkert många som är överraskade att vi är så högt upp”

SPORTBLADET

LINKÖPING (TT)

Sjunde raka hemmavinsten innebär att Linköping får fira jul som tabellfyra i elitserien.

Vem hade trott det om fjolårets jumbo?

- Som vi spelat på sistone ska vi ligga där, säger backstjärnan Andreas Pihl efter tredje segern i följd mot mästaren Frölunda.

Inom loppet av 18 dagar har Linköping givit titelförsvararen från Göteborg pisk tre gånger om.

Först 4-2 och 3-0 i Scandinavium och så nu: 4-3 hemma i Stångebrohallen inför 4 146 vilt jublande åskådare.

- Det skulle inte skada om det satt sig i huvudet på dom. Jag tycker Frölunda kändes rätt frustrerade redan i den första perioden, menar Andreas Pihl.

Sedan den senaste hemmaförlusten mot HV 71 (1-3) den 21 oktober har Linköping avverkat i tur och ordning Djurgården, Malmö, Brynäs, Luleå, Timrå, Malmö igen. Och sjunde motståndaren för rakning blev Frölunda.

Något som alltså innebär att förra säsongens strykgäng kan njuta av skinkan, till skillnad mot för ett år sedan då hela hösten var en riktig kalkon.

- Det är säkert många som är överraskade att vi är så högt upp som fyra, men jag tycker att vi bevisat att vi hör hemma där. Nye tränare Roger Melin har infört ett betydligt bättre försvar, som inger trygghet, och vi har mycket snabbare spelvändningar, förklarar Andreas Pihl.

Höstens andra mål

Själv tillhör backbjässen elitserien absolut skickligaste defensiva spelare och mot Frölunda kom även andra målet för hösten. En viktig fullträff fram till 2-0 alldeles i början av den tredje perioden.

Sista matchen före juluppehållet innehöll egentligen allt: strålande målvaktsräddningar, täta försvar, snygga mål, fartfyllt spel, dramatik och en stor dos heta känslor. 38 utvisningsminuter kunde ha varit ännu mer och stundtals var det riktigt fult på isen.

Med andra ord en match som passade Pihl perfekt.

- Måste säga att det är ganska kul, då kan man passa på att puckla på lite extra, säger Andreas med ett leende.

Två skickliga målvakter, Fredrik Norrena i Linköping och debutanten Johan Jönfeldt i Frölunda såg till att hålla siffrorna nere i de två inledande perioder. Endast hemmalagets Per Eklund lyckades göra mål.

- Jönfeldt har aldrig ens spelat en träningsmatch med A-laget och var förstås ett osäkert kort när Henrik Lundqvist var febersjuk. Men han gjorde en mycket bra insats, anser Frölundas tränare Conny Evensson.

I den sista perioden gick Linköping fram till 3-0 och vid ställningen 4-1 kunde man ha avgjort definitivt. Men Thomas Johansson bommade straffen och i stället reducerade gästerna två gånger om.

Dessutom hade Frölunda över en minut på sig att kvittera i numerärt överläge på slutet.

- Frölunda uppträdde grinigt, men vi vek aldrig ned oss och offrade oss i alla lägen, menar hemmatränaren Roger Melin.

Evensson var kritisk till en dubbelutvisning som Alexander Steen råkade ut för i mittakten.

- Ganska märkligt att Conny kan vara det med tanke på att Johan Franzén fick sy ihop halva ansiktet efter den vårdslösa smällen, svarar Melin syrligt.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM