Andra raka segern för Leksand

”Skönt att avsluta hösten med en vinst”

SPORTBLADET

SÖDERTÄLJE (TT)

Leksand tog sin andra raka seger genom att vinna med 3-1 borta mot Södertälje.

- Efter den här tråkiga hösten var det skönt att få avsluta med en seger. Vi spelade väl ingen stilren ishockey, men poängen var viktigast i den här matchen, sade Jarmo Tolvanen, Leksands tränare.

Södertälje var inför matchen elitseriens formstarkaste lag. Senast vändes 1-4 till seger med 6-5 borta mot Timrå. Då byttes målvakten Rolf Wanhainen ut efter 1-4. Magnus Lindquist kom in och hjälpte Södertälje till tre poäng.

Nu försökte Södertälje med samma recept igen. Wanhainen åkte ut efter den första perioden, och Lindquist kom in - men den här gången fungerade det inte.

- ''Roffe'' borde ha tagit deras 2-1-mål, vi ville försöka bryta trenden och därför bytte vi målvakt. Vi har haft vissa målvaktsproblem under hösten, men nu har vi tio dagar på oss att rätta till detta under uppehållet. Det är viktigt att en målvakt känner förtroendet att han är nummer ett, menade Timo Lahtinen, Södertäljes tränare.

Leksands 2-1 blev direkt matchavgörande.

Södertälje hade precis gjort 1-1 och hade chansen att lägga in även en 2-1-puck, men Robert Döme missade det öppna målet. Istället vände Leksand spelet. Tobias Holm visste inte riktigt vad han skulle göra med pucken och valde att skjuta den mot mål. Wanhainen missbedömde puckbanan och 2-1 var ett faktum.

- Rent psykologiskt avgjorde det målet matchen, sade Lahtinen.

Södertälje vann skotten med 45-26, varav de två sista perioderna med 32-12.

- Vi skapade nästan för många chanser, tyckte Lahtinen.

Bales strålande

I Leksand var målvakten Mike Bales alldeles strålande för andra matchen i rad. Han räddade tre poäng mot Djurgården i torsdags, och tre nya den här kvällen.

- Vi har tagit sju poäng i de tre senaste matcherna, det är vi väldigt nöjda med. Vår höst har varit kantad av sjukdomar och skador. Därför satt den här segern extra skönt. Efter vårt 3-1 i den andra perioden försvarade vi oss bara, menade Tolvanen.

Det här var tredje gången lagen möttes i Scaniarinken på kort tid. Södertälje vann de två första matcherna, men den allra viktigaste, denna sexpoängsmatch tog Leksand hem.

- Vi spelade smartare än vi gjorde senast när vi var här och förlorade, sade Tolvanen.

Södertälje hade chansen att ta sig upp ovanför kvalstrecket för första gången sedan den elfte oktober.

Men Södertälje har svårt att vinna de matcher som verkligen gäller något.

Södertälje är kvar som jumbo, medan Leksand säkert kan fortsätta att avancera i tabellen.

TT