Åt hårdbröd - till middag

Vägrade banta - petades ur landslaget

1 av 2 | Foto: BONGARTS
SVÄLTER Sven Hannawald chockade idrottsvärlden när bilderna på hans magra kropp publicerades för ett par år sedan.
SPORTBLADET

KIEL

Tysklands backhoppare tillhör världseliten - tack vare tvivelaktiga metoder.

Hopparna tvingas till hårdbantning.

- De skrattar inte ens längre, alla tankar kretsar runt mat. De ser ut som spöken i ansiktet, säger den tyske mästaren Frank Löffler.

Han sparkades ur landslaget eftersom han vägde för mycket. 23-årige Frank Löffler är 187 centimeter lång och 72 kilo tung.

- Hela truppen ställdes på vågen. Jag skulle gå ner till 68 kilo. De ställde ett ultimatum, men det är omöjligt för mig att gå med på det, säger han till Der Spiegel.

Hannawald chockade

- Jag har ett minimum av fettreserver och det hade betytt att jag skulle tvingats ta från mina lårmuskler för att gå ner i vikt. Det kan jag inte. Jag opererade knät i fjol och läkaren har sagt att jag får skador som aldrig kan läka om jag inte är tillräckligt stark i benen.

För ett par år sedan visades det bilder på tysken Sven Hannawald i badbyxor. Många chockades över hur mager den 183 centimeter långe och 63 kilo lätte mannen är.

"Införa viktgräns"

Men i en värld där är viktigt att flyga långt gäller det att inte ha några extra gram på kroppen.

- Det är ett problem. Man måste hitta den optimala vikten och vara lätt för att prestera bra, men en del är för seriösa och gör allt för resultaten, säger den svenske hopparen Kristoffer Jåfs.

- Man borde införa en viktgräns som är baserad på varje längd från 150 till 195 centimeter för att komma till rätta med det. Något måste göras.

I Tyskland har nu kampen om medaljer nu blivit en hetsjakt på kilon.

- Jag får en tallrik med ris och fisk till lunch, men äter bara hälften av riset, är det normalt? Jag äter en knäckemacka med lite honung och en kopp te till middag, är det normalt? undrar Frank Löffler.

- För två år sedan vägde jag 64 kilo och var ett benrangel. Jag ville testa mina gränser och se om det gav något, men jag hoppade inte längre. Plötsligt var jag ingen normal människa. När man svälter sig själv har man inget liv.

Även den förre topphopparen Stefan Zünd, Schweiz, erkänner i tidningen Bild att han fick ätstörningar när han bantade fem kilo, men att det gav honom bättre resultat.

- Ett kilo gör två meter och bantar du mer hoppar du ännu längre. Det blir som ett rus.

Den tyske förbundsläkaren Ernst Jacobs och sportchefen Rudi Tusch hävdar att backhopparna står under medicinsk kontroll och att det inte finns några fall av anorexia i landslaget.

Så tvingas de tyska backhopparna äta

Anna Carlsson