Bisittarna sänker hockeyn

SPORTBLADET

Champions League har paus. Men inte ens då regerar ishockeyn i tv. Kanske brister det redan i rutan? Spekulerar Sportbladets tv-tyckare Lars Nylin.

Elitserien har efter 30 omgångar setts av mäktiga en miljon åskådare. För ett halvår sedan lockade VM-finalen Sverige-Kanada 2,4 miljoner tittare i en kanal, TV3, som bara kan ses av 59% av hushållen. Städer som inte redan byggt nya maffiga ishallar har nyss pressat ned spaden i frosten. NHL-giganterna Foppa, Markus och Sudden är rubriksättarnas våta drömmar.

Ändå lyckas vi i dagspressen ganska skoningslöst förmedla en bild av att hockeyintresset inte är vad det varit. Fotbollen spelar såväl huvudroll som samtliga biroller. Ishockeyn skramlar ihop till några statistuppdrag halvvägs in i ett VM. Annars är det ständigt lite blek aura kring suspensoarens favoritsport.

Några av er möter säkert detta påstående med ett kort: ni i dagspressen fattar inte ett jota.

Betydligt fler håller troligen med om att den här besynnerligt dubbla bilden av hockeyns status i mycket beror på sportens magnifika transportsträckor (för såväl landslag, elitserie som NHL).

Någon finlirare tillägger att fotbollens gubbar (Big Lennart, Lagrell, Svennis, Lukic, Prahl) är lite raffigare än Kjell och Hardy Nilsson samt Conny Evensson.

Men här kommer en teori om något som INTE händer i rutan, som kanske redan det påverkar intresset:

Fotbollen omges av femtioelva kommentatorer och bisittare som rapporterar, roar och rentav LÄR oss saker. I värsta fall retar dom oss. Vi pratar och har åsikter om fotbollens påivrare i etermedia oavsett om dom heter Strömberg, Strömblad, Edström eller Fjellström.

Ge mig ens fem hockeymotsvarigheter och jag skänker bort min Spapshjälm signerad Rolle Stoltz.

Lasse Granqvist är definitivt en, Niklas Holmgren på Canal+ kan blixtra till och vara en andra, även om jag sällan skulle påstå att Niklas är en "snackis".

Men sedan? Arne & Ankan? Inte ofta numera. SVT? Knappast, endast Albert Svanberg förmår roa/reta. TV4? Robert Perlskog när han är formtoppad. Inte mer.

Att de nämnda är minst lika bra på fotboll gör inte saken ljusare för hockeyn.

Någon riktigt utsökt BISITTARE existerar inte även om några anstränger sig.

Canal+ spännande förvärv Calle Johansson har så smått börjat anta formerna av det saknade geniet. Då låter han plånboken tänka och drar tillbaka till NHL. Lite symptomatiskt.

TV3-experter försvinner bland sms-jippon

Hos TV3 passerar VM-nunor (Boork, Boustedt, Södergren) som skulle kunna bli hockeyns folkkära motsvarigheter till Glenn Strömberg. Men dom har tyvärr ett mer gemensamt än att dom är djurgårdare: dom försvinner i TV3:s parader av kändistippare och sms-jippon. Därtill träffar vi dem bara några veckor om året.

Övriga kanaler bör inte ens göra sig besväret att sända in kandidater. Nej, det är nog säkrast att vi börjar om:

"Elitserien har efter 30 omgångar setts av mäktiga en miljon åskådare""