Blatter förklarar krig mot Europas mäktigaste klubbar

SPORTBLADET

Att det pyser och pyr i den internationella fotbollens maktkorridorer, det hade vi liksom räknat ut.

Men när Fifas ordförande Joseph Blatter kallar de europeiska storklubbarna för "fotbollens giriga nykolonialister", då börjar man inse att krigsutbrottet är nära.

Joseph Blatter spyr sin galla över Europas mäktigaste klubbar på debattsidan i gårdagens Financial Times. Han syftar på dem som gett sig själva samlingsnamnet G14. Benämningen tyder på ett visst storhetsvansinne. G8 är världens 8 ekonomiskt starkaste stater. G14 är Europas 18 mest framgångsrika klubbar. De kräver utrymme och inflytande och utmanar Fifa:s och Uefa:s maktposition i fotbollsvärlden.

Nu börjar Blatter härskna till ordentligt. Det är säkert ingen slump att internationella fotbollsfederationens ordförande väljer Financial Times som forum.

Han vill uppenbarligen påminna sina motståndare om att Fifa är en tung ekonomisk maktfaktor. För hans artikel handlar om makt. Makt och skräcken att förlora den. Det finns ingen annan förklaring till att fotbollsetablissemangets påve plötsligt uppträder som Martin Luther.

Det hela är minst sagt schizofrent.

Som när Blatter ondgör sig över att G14 vill bli ersatta i pengar när deras spelare deltar i VM och EM. Det är nämligen inte kravet som sådant som upprör honom. Det är att klubbarna vill ha pengar av Fifa och Uefa.

"Jag ville bara påminna de av G14 som orkar lyssnar innan de öppnar munnen, att de framför sina krav till fel organ."

Problemet är alltså främst att klubbarna inte lyssnar på Blatter. Fallet Rio Ferdinand är ett annat tecken på Fifas och Blatters svaghet i förhållande till Europas klubbelit. Manchester United-spelaren hoppade över ett dopningtest för snart tre månader sedan, men fortsätter spela som om ingenting hade hänt.

Fifa har med rätta kritiserat det engelska fotbollsförbundet för att det fortfarande inte har ingripit.

Nu tar Blatter fram storsläggan och bryter en gång för alla det maffialiknande hysch-hyschet kring toppfotboll och dopning.

"Om den här sortens uppträdande fortsätter, kan Fifa mycket väl genomföra en lag som på livstid avstänger en spelare som tagit prestationsförbättrande medel och nedklassar hans klubb."

Det är första gången jag hör Blatter använda sanktioner mot dopning som ett hot. Ett ganska orealistiskt hot dessutom, för vilka medlemmar skulle Blatter få med sig på ett sådant förslag? Någonting stort och viktigt måste ha brustit mellan Fifa:s ordförande och G14.

G14 är giriga nykolonialister...

Undrar förresten om Zinedine Zidane har fått Blatters artikel uppläst för sig. I morgon är han nämligen kallad att vittna i dopning-rättegången mot Juventus i Turin. Åklagaren sade nyligen att rätten kommer att vara mycket uppmärksam på att spelarna vittnar sanningsenligt.

Blatter menar alltså att G14 är gnidna och skyddar sina dopade spelare. Dessutom är de giriga nykolonialister.

"Jag är störd av den senaste tidens allt starkare trend bland rika klubbar i England och på andra håll, att släppa ut spelare från en massa olika nationer på plan samtidigt."

Å ena sidan blir det svårt för supportrarna att identifiera sig med klubben i fråga, menar Blatter.

Å andra sidan drar han upp ett moraliskt problem.

"Europas ledande klubbar uppför sig alltmer som nykolonialister som struntar fullständigt i traditioner och kultur och hänger sig åt social och ekonomisk våldtäkt när de rånar utvecklingsländerna på deras bästa spelare."

Hoppsan. Det var alltså Fifa:s ordförande som skrev det där. Inte jag, moralkakan.

Vad ska vi vänta oss nu? Att Fifa gör helomvändning och skriver in sig i antiglobaliseringsrörelsen? Att Joseph Blatter och hans medarbetare gör avbön och erkänner att fotbollen som miljardindustri har fruktansvärda nackdelar som Fifa främst av alla borde reflektera över?

Innehållet i artikeln är egentligen alldeles förträffligt. Problemet är bara att Joseph Blatter inte är rätt man att framföra kritiken. Åtminstone inte utan att rannsaka sig själv och den organisation han styr.