10 toppcyklister - alla mystiskt döda

Ny skrämmande rapport: Hjärtat kollapsar på de yngre

SPORTBLADET

KIEL

De var framgångsrika cyklister - som plötsligt dog en för tidig död.

Cykling är en dödens sport, även för de som inte dopar sig.

Och farligast är det för de yngre.

- Flera av oss som har slutat har fått hjärtproblem, säger den förre proffscyklisten Glenn Magnusson.

Magnusson.

Risken att en proffscyklist i åldersgruppen 25 till 34 år ska drabbas av en hjärtsjukdom eller en hjärnblödning är fem gånger så hög som hos en otränad västeuropé.

- Ett halvår efter det att jag lade av mådde jag inte heller bra och kände smärtor i bröstet, säger Glenn Magnusson.

Den franska veckotidningen "Le Nouvel Obstervateur" gjorde 1998 en undersökning där man jämförde dödligheten hos de franska proffscyklister som kört Tour de France efter andra världskriget, med den franska normalbefolkningen.

Den visade att flera cyklister dog i förtid.

Därefter har tidningen gjort ytterligare en undersökning som omfattar 2363 proffs-cyklister i Västeuropa under efterkrigstiden, ungefär 90 procent av det totala antalet cyklister.

238 har dött i förtid

Resultatet är det samma som i den första undersökningen.

238 cyklister av de undersökta cyklisterna hade dött i förtid. Cancer, hjärt och kärlsjukdomar och trafikolyckor är de vanligaste orsakerna.

Bara i år har minst tre aktiva toppcyklister omkommit, av dem är det bara ett av fallen som skett under tävling. Tidigare i december dog även den förre toppcyklisten Jose Maria Jememez, 32, på ett sjukhus i hans hemland Spanien. Han led av depressioner.

Glenn Magnusson började som proffscyklist 1995 och har vunnit tre etapper i Giro d`Ítalia, men för två år sedan lade han av.

"En stor omställning"

- Jag känner igen de här diskussionerna. Det är inte ovanligt att man lägger av, ändrar livsstil och att man då känner av hjärtat. Det är en stor omställning för kroppen och man borde nog ta det på allvar, säger han.

- En kompis i Norge som var aktiv samtidigt som jag fick problem ett år efter det att han lade av och föll bara ihop när han borstade tänderna. Det var också hjärtat. Egentligen förstår man att det är ohälsosamt att bara lägga av direkt.

Har du själv haft problem?

- Ja. Jag har känt endel. Samtidigt blir man lite hypokondrisk när alla pratar om hjärtproblem. Jag har varit väldigt inaktiv och fick problem ett halvår efter det att jag lade av. Men jag har bara ignorerat det, hade det varit grava problem hade jag nog varit mer bekymrad.

Du säger att flera kollegor fått hjärtproblem sedan de slutat, är det något ni diskuterat med läkare?

- Jo, många har sagt att man ska trappa ner långsamt när man lägger av, annars kan man få hjärtproblem. Vardagen för en cyklist är att man sitter på cykeln sex-sju timmar om dagen och när man sedan inte gör någonting blir det naturligtvis en chock för kroppen.

José Maria Jimenez.

Anna Carlsson