Läkare: De slutar direkt

– det är inte hälsosamt

SPORTBLADET

Ett väldikt aktivt liv byts mot ett liv i soffan.

Det kan vara en av orsakerna till hjärtproblemen.

- Många före detta cyklister har problem med hjärtat. De slutar direkt vilket inte är hälsosamt, säger cykelförbundets läkare Tuulikki Jahre.

De senaste 40 åren har också dopningen varit en del av sporten och flera dödsfall går att härleda till missbruk av i dag förbjudna preparat. Bland annat har epo-dopningen som blev populär under 1980-talet inneburit en ökad risk för hjärtproblem.

- Dopningspreparat som testosteron, cortison och framförallt EPO är en lömsk tidsbomb, säger det förra cykelproffset Niklaus Rüttimann, Schweiz, till tidningen Bild.

Men även proffscyklister som inte dopat sig riskerar hjärtproblem.

- Det beror på hjärtförstorningen hos en cyklist, det är samma sak för en skidåkare, men eftersom cykelsporten är mycket större är det fler fall inom den idrotten, säger Tuulikki Jahre.

Hjärtat blir förstorat

- Eftersom de även under sin aktiva karriär har en långsam hjärtrytm kan de efter att de blivit inaktiva drabbas av hjärtförstoring och förmaksflimmer, som senare kan leda till hjärtsvikt. Dessutom är det många som tränar med infektion i kroppen vilket kan leda till hjärtmuskelinflammation.

Men Bo Berglund, chefsläkare för Sveriges Olympiska kommitté är av en annan mening.

- Det finns inget som säger att cyklister skulle dö tidigare än andra, om de inte handlar om droger, säger han.

- Jag ställer mig tveksam till de studierna. Normalt påverkar ett idrottshjärta kroppen positivt, om man inte dricker, röker, äter fel eller använder andra droger.

Anna Carlsson