Seger med sex mål räckte inte för RIK

Redbergslid ute ur Cupvinnarcupen med fyra måls marginal

SPORTBLADET

GÖTEBORG

Tio måls underläge från bortamatchen mot Sporting Lissabon gick inte att vända. Redbergslid vann hemma med 35-29, men blev ändå utslaget ur handbollens europeiska cupspel för den här säsongen.

RIK ledde som mest med nio mål, en bit in i andra halvlek.

Förra helgen vann Sporting med 29-19 i Lissabon. Det var ett hårt slag mot Redbergslids planer på att gå vidare från Cupvinnarcupens åttondelsfinal.

Den gången fanns Magnus Wislander inte ens med i laguppställningen. Han var hemma och vilade sin sträckning i ljumsken, som förlängt RIK:s redan digra skadelista.

I lördagens match, som på grund av ett annat evenemang flyttats från Lisebergshallen till Valhalla, var Wislander med från start - men bara i försvaret. Han gav stadga åt RIK:s defensiv, och säkerhet i uppspelen när det gavs chans att kontra.

- Från början trodde vi inte att det fanns en chans att vända tio måls underläge. Men som matchen gestaltade sig, så gjorde det ju det, säger Magnus Wislander.

Sju måls ledning i paus

I paus ledde Redbergslid med 19-12. I andra halvleks elfte minut kom en kontring som gav 25-16. Det var hemmalagets största ledning - men sekvensen som ledde dit blev ödesdiger.

Magnus Wislander fick bollen i kontringsläge med helt fritt fram från mittplan mot Sportings mål. Då högg det till i ljumsken. Wislander stannade upp och tittade sig förtvivlat om med en grimas i ansiktet. Lagkamraterna uppfattade situationen och gjorde mål på kontringen. Men Wislander kunde inte fortsätta spela.

De närmaste tio minuterna vann Sporting med 8-2. Nio måls RIK-ledning krympte till tre, med mindre än tio minuter kvar att spela. RIK ryckte igen och var sju mål före med knappt fem minuter kvar, men tiden och spelet rann ifrån dem. Det krävdes seger med elva mål för att gå vidare, eftersom Sporting gjorde fler mål i Valhalla än RIK mäktade med i Lissabon.

Slutet av matchen blev rena parodin, med massor av utvisningar. Totalt drabbades RIK av åtta tvåminutare och Sporting av tolv, plus ett matchstraff för varje lag.

Med spelare som Magnus Jernemyr, Anders Franzén, Magnus Lindén och Martin Frändesjö på skadelistan får Redbergslids unga spelare dra ett tungt lass.

- Vi gjorde en bra match i 40 minuter, sedan orkade killarna inte riktigt och började göra tekniska fel, säger Wislander, utan att nämna sin egen roll.

Luften pyste ur RIK

Passningar slarvades bort, och luften pyste ur det dittills väl fungerande RIK. Men Magnus Wislander ser positiva effekter av att inte gå vidare i Cupvinnarcupen.

- Nu blir det lite färre matcher under våren och mera tid till träning. Det behöver våra unga killar, som inte är vana vid att spela i 60 minuter på den här nivån, påpekar han.

Utropstecken i RIK var målvakten Martin Galia, med bland annat tre räddade straffar, och 19-årige spelmotorn Lars Bernhardsson.

Om en månad är det EM i Slovenien. Vi håller tummarna för att Magnus Wislander är kurant då. Hans sträckning i ljumsken ska inte ha förvärrats av lördagens match.

Micke Larsson/TT