Mühlegg återlämnar sina guldmedaljer

Slutar med skidåkning

SPORTBLADET

HAMBURG

Johann Mühlegg ger upp.

På lördagen meddelade tyskspanjoren att han inte kommer överklaga domen som berövar honom de tre OS-gulden från Salt Lake City.

Dessutom väljer han att helt sluta med elitskidåkning.

Mühlegg påträffades med den förbjudna preparatet nesp under OS 2002 och blev då av med guldet på femmilen.

I torsdags beslutade Idrottens skiljedomstol (CAS) att han dessutom skulle fråntas gulden på tremilen och jaktstarten, en dom Mühlegg sedan sade att han skulle överklaga.

Ett beslut som på lördagen togs tillbaka.

- Det betyder inte ett jag erkänner att jag är skyldig. Men om jag ändå kommer tvingas ge tillbaka mina medaljer gör jag det frivilligt, sade tysk-spanjoren i tysk tv.

Han meddelade samtidigt att det inte blir någon comeback i skidspåren som tidigare planerat.

- Personligen är jag helt nedslagen. Jag har inte energi eller motivation att tävla på toppnivå mera, sade 33-åringen, som fortfarande bedyrar sin oskuld och nu planerar att ge ut en bok.

- Jag har inget dåligt samvete. Jag har aldrig dopat mig.

Möjligheten fanns för Mühlegg att överklaga medaljberövandet till Schweiz Högsta domstol - ett scenario som nu inte blir av.

Nu kommer i stället norska duon Thomas Alsgaard och Frode Estil dela guldet i jaktstarten och Per Elofsson vinner OS-brons. I tremilsloppet går guldet till österrikaren Christian Hoffman, medan landsmannen Mikhail Botvinov får silver och norske Kristen Skjeldal brons.

Det är slutligen Internationella olympiska kommittén (IOK) som beslutar om att frånta Mühlegg guldmedaljerna, men IOK förväntas följa utslaget i skiljedomstolen.

TT-DPA