Fredriksson i dramatisk huvudroll igen

Vann trots fall

SPORTBLADET

RAMSAU

Mathias Fredriksson är starkast i skidvärldens just nu. Även säsongens andra världscupseger kom i en kamp man mot man.

Och spurtsegern före tysken René Sommerfeldt och kompisen Anders Södergren i Ramsaus skiathlon förde världscupregenten upp i ledning i världscupen.

Mathias Fredriksson tycker liksom många i världseliten att skiathlon och masstarter är strunt.

Hans andra seger på två veckor i ett lopp med gemensam start har inte fått honom att ändra mening. Hör bara:

- På slutet blev det skidåkning. Men i början vete fan vad det var frågan om.

Men det är en tävlingsform som klippt och skuren för Östersundsåkaren. Hans kyla och kraft knäckte konkurrenterna ännu en gång.

- Jag var pigg på slutet. Mitt på upploppet kände jag att det skulle gå vägen. Ingen kom ju.

- Det är ju okej när det blir utdraget som på sista milen i dag. Med färre åkare med där framme blir det mer hanterbart.

Fjärde pallplatsen

René Sommerfeldt insåg att han inte skulle nå Fredriksson, utan låg kvar i samma spår fokuserad på andraplatsen. Han var sex tiondelar bakom Frediksson. Därmed tog svensken över ledningen i världscupen med två poängs marginal till tysken.

Anders Södergren, klubbkompisen i Östersund, var trea, sekunden efter och på pallen igen. För fjärde gången på sex lopp i vinter. I stället för den första världscupsegern för Södergren blev det den sjunde för Fredriksson.

Men Södergren är trea även i totalcupen, inte mer än 56 poäng bakom Fredriksson. Tysken Axel Teichmann var förkyld och åkte från sin förstaposition ner till fjärde plats.

Den skidåkning på slutet som Fredriksson talade om var det i första hand han själv och Anders Södergren som stod för. De tog risken att ödsla kraft på att slita isär fältet. Sexton man var med i tätgruppen halvvägs. De blev färre, men tio åkare var inom fem sekunders marginal bakom Fredriksson i mål.

- Och man får ju åka i en egen rytm om man ligger längst fram. Jag och Anders försökte i alla fall göra vårt på slutet.

Vinst trots fall

Båda hade problem på vägen fram. Men båda visade att de är i strålande form.

Fredriksson stod på näsan några kilometer in på den klassiska 15 km-delen. Han tappade bara några sekunder, men det tog nästan två mil och fem kilometer in på fristilsdelen innan han var framme och drog i täten första gången.

- Det är för mycket incidenter. Det är inget kul att ligga långt bak. Jag tappade positioner och hade fullt sjå att åka upp i fältet, mina klassiska skidor var inte bra.

En skida borta

Anders Södergren var tävlingens största frågetecken. När han skulle byta skidor vid växlingen stannade han upp och slog ut med armarna.

Det låg bara en skida där.

- Jag visste inte vad jag skulle tro. Den måste ha glidit i väg.

Efter några mardrömslika sekunder var det svenske tävlingschefen Hans Enqvist som stack fram skidan till Södergren.

Sedan blev det åka av.

- Fristilsskidorna var fantastiska, sade Fredriksson och Södergren med en mun.

Fredriksson hade all anledning att vara nöjd med sitt val av fristilsskidor. Och att broder Thobias sprintskidor fanns med i bagaget.

- Jag lånade brorsans, de han hade när han tog VM-guld. Men det var inte mer än rätt, han har lånat mina så många gånger.

Skidlånet lönade sig blixtsnabbt. Och på söndagen är det fristilsdags igen. En mil med individuell start.

Och med titelhållaren i världscupen i den gula ledarvästen.

- Det hade jag i Davos också. Då gick det inte så bra. Men jag är jättenöjd över den här segern, sade Mathias Fredriksson.

Peter Wikström/TT

ARTIKELN HANDLAR OM