Äntligen - nu har vi någon att hoppas på i det alpina Formel 1

Lasse Sandlin: Det här lovar gott

SPORTBLADET

Äntligen!

Visst kan man väl få kosta på sig ett litet dämpat glädjetjut över Anja Pärsons störtloppsdebut i VM-backen i S:t Moritz...

Trots att högerskidan skar ut.

Trots att hon var nära att krascha.

Trots att hon blev diskad.

Äntligen har vi fått någon att hoppas på i utförsåkningens Formel 1.

Pernilla Wiberg slog till i störtlopp tre gånger under sin karriär: en världscupseger i Vail i mars 1997, OS-silvret i Nagano i februari 1998 och en världscupseger just i S:t Moritz i december 1999.

Men "Pillan" blev aldrig någon etablerad störtloppsåkare.

Därtill var hennes knän alltför sköra och känsliga, sen hon väl bestämt sig för att satsa.

Än så länge är Anja Pärsons starka ben ofördärvade, och därför pekar mycket på att en 22-årig Anja nu kommer att utvecklas snabbare än sin företrädare.

Vid tre av tidskontrollerna på lördagens 2 828 meter långa störtloppsbana i Corviglia-pisten hade Anja bättre mellantider än den vinnande Renate Götschl.

Först 32.00 mot 32.15, därefter 61.58 mot 61.74, till sist 83.53 mot 83.56.

Bara tre hundradelar skilde vid sista tidsstoppet och med tappad hastighet gentemot österrikiskan är det naturligtvis troligast, att Götschl hade vunnit, även om Tärnabys stolthet lyckats ta sig ned på godkänd väg.

Bara en veckas fartträning

Men ändå: det här lovar verkligen gott - och som den förståndiga tös Anja är, kommer hon nu tävling för tävling, backe för backe, att avgöra om hon ska åka eller inte.

Nu vet i alla fall såväl Anja som vi som konkurrenterna, att hon har kapacitet att slå sig in i översta världstoppen även i fartgrenarna. Trots att hon på försäsongen bara ägnade en enda vecka åt fartträning och trots att hon avstod säsongens tre första farttävlingar.

Förresten har hon, när du läser detta, kanske redan slagit sig in där - genom en pallplats i dagens super-G-tävling i S:t Moritz...

Eurosport direktsänder 10.45-12.00, och Anja går ut som nummer 32 omedelbart efter 31 Anna Ottosson, som i sin tur har 30 Renate Götschl, 29 Carole Montillet och 28 Michaela Dorfmeister närmast före sig.

Hilde Gerg har startnummer 25, och då har vi i denna lilla skara redan fått med topptrion i säsongens hittills enda super-G-tävling, som vanns av Götschl före Dorfmeister och Gerg.

Som bakgrund till en eventuell framgång idag får du här Anjas super-G-placeringar från förra vintern: 23, 40 och 38 i december och därefter 48, 26, 23 och 22.

Ertl en svår konkurrent

Anja Pärson har aldrig startat en säsong bättre än denna, och just nu toppar hon tre av delcuperna: slalom, storslalom och den totala.

Svårast emot i kampen om totalcupen, när nu Janica Kostelics comeback ser ut att dröja, blir förmodligen de båda österrikiskorna Götschl och Dorfmeister samt tyskan Martina Ertl, för övrigt den enda tjej som redan tagit poäng i alla fyra delgrenarna.

Än är det långt kvar till finalerna i Sestrieres 10-14 mars nästa år, men efter lördagens fartcirkus känns det väl ändå på nåt sätt som om Anja Pärson slagit klorna i mellaneuropéerna.

Man kan ju till exempel kolla tillbaka på de två europacupstörtlopp, som Anja åkte två dagar efter varann i Tarvisio i Italien i slutet av februari, just för att få de FIS-poäng hon behövde för att få åka störtlopp i årets världscup.

I det första var Anja sjua - 1,54 efter österrikiskan Christine Sponring;

I det andra kom Anja trea - 36 hundradelar efter schweiziskan Ella Alpiger.

Sponring kraschade först

Både Sponring och Alpiger åkte i S:t Moritz. Det var Sponring, som kraschade i backen strax innan Anja skulle åka, men Alpiger kom i alla fall i mål som 34:a.

Nog kan vi väl vara överens om, att Anja Pärson var den av de tre som gått mest framåt sen förra vintern.

Jag säger som Pernilla Wiberg i gårdagens Sportbladet:

- Stå på Anja! Det finns inget annat att göra, bara gasa!

Lasse Sandlin