Tv-tomten klappar till sportåret 2003

Lars Nylin: Årets coitus interuptus: Champions League-finalen

SPORTBLADET

Ho-ho, zapp-zapp, här är tv-tomten med lite osorterade julklappar och nyårskarameller, hämtade ur sport-tv-året som nu tickar ut men även ett par önskningar.

Årets tv-sport-pris går till rugbysporten. VM i Australien gjorde att även vi fåkunniga satt där med ovala fascinerade ögon. Vilka närbilder! De uppmickade domarna! Spelarnas justa uppträdande!

Torsten Ehrenmarks samlade sport-kåserier går till TV4:s Lasse Bengtsson för hans lysande samtal med Annika Sörenstam i ett vårligt "Nyhetsmorgon".

SVT:s hockeyredaktion får ett gigantiskt paket med blågula band: innehållande ett nytt Tre Kronor, en ny förbundskapten och ett nytt kommentatorsteam. Dock ingen ny studiosoffa, den används faktiskt på ett ganska rimligt sätt.

TV3:s golf-ikon Göran Zachrisson får sina minnesanteckningar från Annika Sörenstams debut i PGA-touren samlade i ett inbundet gyllene klotband. "Z" tappade tyvärr anteckningarna någonstans utanför Fort Worth strax INNAN den överjordiskt haussade tävlingen.

TV4:s fotbollsbisittare Tina Nordlund får ett par eleganta blågula silkesvantar.

Årets sportsnackare i etermedia: Henrik Strömblad (TV3/Viasat Sport) och som alltid Lasse Granqvist (Sportradion). Ett hedersomnämnande till Eurosports Roberto Vacchi (cykel, men nu även längdskidor).

Wilkinson - årets sportperson

Årets ljuvligaste fotbollsbilder: de på Celtics supportrar i Sevilla i samband med Uefa-cupfinalen - var de så många som 60 000-100 000?

SVT:s hockeytyckare Curt Lundmark får dessutom en isblåsa. Nu har till och med den ryska publiken tröttnat på hans uttalanden. Och de är inte lika snälla som vi tv-tomtar.

Årets coitus interuptus: Milan-Juventus i Champions League-finalen.

Mats Nyström, Thomas Wernerson och Glenn Strömberg får varsitt exemplar av Peter Robinsons fantastiska bildäventyr (i bokform) "35 years of historic football moments". Tack för tio år med "Fotbollskväll". Ola Andersson lär få sina ritblock varma i andra kanaler så han får klara sig utan.

TV3 får Sportbladets samlade allsvenska verk, det lär de behöva när de nu ska skifta från Champions League-glitter till allsvenskt lunk.

Ett par nötta boxhandskar paketeras till Peter Antoine på TV4. Den arge tysken sa redan i januari om undertecknad tv-tomte: "En söt kille". Mellan raderna menade han nog annorlunda, men har ännu inte dykt upp.

Spaniens tennislandslag får varsin Stradivarius att stoppa i de fiollådor de blev då arrangörerna av Davis Cup-finalen spelade en gammal fascist-sång i stället för spanska national-diton.

Årets Christer Jonasson (Radiosporten): "Anaheim i Stanley Cup-finalen är som om en bild på Bert Karlsson BAKIFRÅN skulle väljas före en på Pamela Andersson tagen FRAMIFRÅN".

Årets sportperson i rutan: Jonny Wilkinson, mästerlig rugbyspelare, England.

Arne & Ankan i Canal + får en mysko portfölj hittad i före detta finske skidtränaren Kari-Pekka Kyrös bagagelucka, stundtals är den duon i behov av uppiggande medel.

Rikets sportkrönikörer, inklusive "Sport i tv", får en kurs i tv-juridik, det är mycket att hålla reda på nu när fotbollsrättigheter är lika heta som "Robinsons" säsongsfinal.

Edwin Ahlqvists "Rekordmagasinet"-stipendium går självklart till Caolina Klüft för det där hemska men ack så ljuvliga längdhoppet i VM.

Till sist: en gyllene rullator till riksopportunisten Lasse Anrell - det var mäster Anrell ni såg liggande vid Carolina Klüfts fötter på bilderna från TV4:s intervju vid VM-starten i augusti"

Lars Nylin ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM