Sveriges bästa idrottskommun

”Vi är mycket stolta”

SPORTBLADET

LEKSAND

Ett av Sveriges mest klassiska hockeylag.

Och ett halvt snowboardlandslag.

Det gör att Leksand tar hem Sportbladets utmärkelse som Sveriges bästa idrottskommun 2003.

Foto: Henrik Hansson
Ett halvt snowboardlandslag och en klassisk hockeyförening – Leksand är Sveriges bästa idrottskommun.

När Sveriges bästa idrottskommun ska utses finns det många förslag.

Örnsköldsvik, säger någon. Boden, föreslår en annan.

Men Sportbladets unika sammanställning ger klart besked - och ett matematiskt framtaget slutresultat.

Årets idrottskommun är det lilla samhället mitt i Dalarna där hockeyn står i fokus, men där det också vimlar av storstjärnor i snowboard.

Leksand, så klart.

Invånarna i kommunen har vetat länge att de bor i en idrottsmetropol, en bygd som lever både för och av idrotten.

Men i dag får de också bevis på att de bor i idrotts-Sveriges huvudstad.

- Det här priset är vi självklart oerhört stolta över. Det betyder väldigt mycket för alla som kämpar för idrotten här att få en sån här utmärkelse, säger kommunalrådet Bo Pettersson när han tar emot beskedet i snöyran mitt på Torget i Leksand.

Leksands kommun har 15 000 invånare. I tätorten bor bara 6 000.

Ändå är Leksand en kommun som nämns med respekt inom idrotten.

- Det är en hockeykommun, helt klart. Men nu är det en snowboardmetropol också. Det är nog rätt unikt att så många duktiga idrottare kommer från ett så litet samhälle, säger 22-åriga Maria Danielsson.

Hon är en av fem (!) landslagsåkare i snowboard som har Leksand som hemort.

I snowboardlandslagen är det Dalarna - och Leksand - som dominerar.

- När vi är på samma ställe märks det att det är många från Leksand. Och vi håller alltid kontakten inom gänget, berättar Maria.

Växt upp i Granberget

Hon har, precis som alla de andra Leksandsåkarna, växt upp i skidbacken i Granberget som ligger dryga milen utanför Leksand. Trots att backen varken är lång eller brant har den varit en idealisk grogrund för blivande snowboardess.

- Vi var ganska många som började åka samtidigt i början av 90-talet. Då fanns det redan ett gäng som åkte med landslaget och vi blev väl sporrade av det, funderar snowboardstjärnan Magnus Sterner.

Han placerade Leksand på världskartan inom snowboardsporten när han 2001 vann den totala världscupen i halfpipe.

- I Leksand spelar alla ishockey när de är små. Jag spelade tills jag var tolv, men sen la jag av. Då fick jag testa att åka snowboard på en kompis bräda, och sen var jag fast, berättar Magnus.

I dag är han ett välavlönat snowboardproffs som lägger mer tid åt filminspelningar än åt tävlandet. Men trots att han och de andra i snowboardlandslaget har mer än 200 resdagar per år finns rötterna kvar i Leksand.

- Jag önskar att jag kunde vara hemma mer. Men jag håller kontakten och kollar alltid hur det går för hockeylaget. Jag brukar gå på matcherna, säger Magnus.

Hockeyn - eller kulturen som leksingarna kallar den - är så klart den stora sporten i kommunen.

När Leksand kom tillbaka till elitserien förra säsongen togs laget emot med öppna armar från hockey-Sverige. I Leksand drog invånarna en lättnadens suck. Hockeyn är oerhört viktig för kommunen.

Och sällan har ett lag fått en sådan uppbackning från bygden som Leksand fick.

- När Leksand åker ur elitserien kommer de aldrig mer tillbaka, var det nog många som tänkte. Men det var nog ingen som hade väntat sig den kraftsamling som bygden gjorde för att få oss tillbaka till elitserien, säger stjärnan Niklas Eriksson, med 15 säsonger i Leksands IF.

Vad har en liten kommun som inte en stor har?

- Det blir en speciell uppslutning kring laget och kring klubben. Laget betyder oerhört mycket för Leksand, utan det hade den här byn varit vilken anonym ort som helst, säger Niklas.

Hockeyföreningen satsar inför framtiden. I fredags blev det klart att Leksand bygger ut Isstadion - och att den döps om till Ejendals Arena, efter en av de lokala sponsorerna.

Lilla Leksands IF har blivit storföretaget Leksands IF, som i dag är en av kommunens största arbetsgivare. Med spelare, tränare och kanslipersonal inräknat har klubben mer än 40 anställda.

Självklart betyder det en hel del för Leksand som ort.

- Det stärker varumärket Leksand något oerhört. Idrotten i kommunen är en förutsättning för att kunna stärka tillväxten i Leksand, säger Bo Pettersson.

Han förklarar på ett enkelt sätt hur lilla Leksand kan vara grund för elit-idrott på högsta nivå.

- En humla kan egentligen inte flyga, men gör det än då. Vi kan inte stötta idrotten på samma sätt som en stor kommun, men i stället finns en härlig känsla av samhörighet inom hela samhället, säger han.

Sämre på sommaren

Leksand och sommaridrotter då?

Ja, där är det mer knapert. Orientering och baseboll är det som gäller sommartid.

Basebollaget har otaliga SM-guld och orienteringsklubben tillhör landets tio bästa. Men det är på vintern som Leksand lever upp på allvar.

Då är det snowboard och hockey som gäller.

Motiveringen:

Leksand brädar övriga Sverige

Hur kan lilla Leksand vara Sveriges bästa idrottskommun?

Det här ligger bakom Sportbladets kommunranking

Henning Johannesson

ARTIKELN HANDLAR OM